Srbija

Petak, 20.03.2009.

12:37

Jat preuzima deo makedonskog Mat-a?

Jat ervejz pregovara o strateškom partnerstvu sa makedonskim Matom, odnosno konvertovanju duga u kapital tog makedonskog avioprevoznika.

Izvor: B92, Beta

Default images

Vršilac dužnosti generalnog direktora Jata Saša Vlaisavljević potrvdio je da su juče u Skoplju započeti dvodnevni razgovori i da je nesporno potvrđeno da makedonska aviokomopanija Mat duguje Jatu više od 10 miliona dolara, tako da je srpski avioprevoznik predložio da se deo tog duga pretvori u akcije.

"Naredni korak je formiranje zajedničkog tima koji će precizno utvrditi sva međusobna potraživanja i dugovanja, a istovremeno će zajednički pravni tim utvrditi moguće modalitete eventualne saradnje", rekao je on.

Kako je saopšteno iz Jat ervejza, u narade dve sedmice komisija sačinjenja od eksperata dve aviokompanije napraviće predlog o procentu vlasničkog udela Jata u makedonskoj aviokompaniji na osnovu duga od 10 miliona dolara.

Vlaisavljević je napomenuo da Jat ervejz u Makedoniji ima preduzeće Aeromak, koje bi trebalo da odigra značajnu ulogu ukoliko se dođe do obostrano prihvatljivog dogovora sa Matom, jer Jat ervejz u Matu može imati maksimalno 50 minus jednu akciju.

Tržište Makedonije je, kako je rekao, potencijal sa 600.000 putnika godišnje. "To je izuzetno značajan broj i namere Jat ervejza su da povrati mesto lidera u regionu", rekao je Vlaisavljević, dodajući da je strateško partnerstvo sa Matom prvi prvi korak u tom smeru.

On je naglasio da je Jat počeo razgovore o nabavci nove flote sa potencijalnim proizvođačima.

Mat negira preuzimanje

Makedonska aviokompanija Mat je negirala da će srpski Jat ervejz preuzeti većinski paket u toj kompaniji na osnovu duga. U saopštenju se navodi da je moguće da dođe do učešća Jata u vlasničkoj strukturi makedonskog avioprevoznika, ali i dodaje da su za ulazak u Mat zainteresovane dve inostrane aviokompanije i jedan investicioni fond.

Mat navodi da su "neki od tih pregovora već u završnoj fazi" da je tokom razgovora sa Jatom dogovorena samo strateška saradnja, što podrazumeva dugoročnu poslovno-tehničku saradnju za korišćenje aviona, obuku kadrova i zajedničke komercijalne projekte, koji bi trebalo da omoguće otvaranje novih destinacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: