Fijat odlaže ulaganje u Zastavu

Samostalni sindikat Zastava automobila zatražio je danas da se toj fabrici ponude "alternativni poslovi" zbog odlaganja primene ugovora sa Fijatom za 10 meseci.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.01.2009.

13:51

Default images

Sindikalci su u otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je sinoć kazao da Fijat odlaže primenu ugovora sa Zastavom, zatražili sastanak kako bi razgovarali o rešenju tog problema.

Tadić je izjavio da je očigledno da se investicija Fijata odlaže za 10 meseci, ali da je veoma važno da italijanski proizvođač automobila ne odustaje od ulaganja.

Sve je drugačije nego pre šest meseci ili godinu dana. Fijat traži mogućnost izvoza na istočna tržišta – u Rusiju, Rumuniju i druge zemlje, pokušava da unapredi proizvodnju „punta” i vrlo je važno da ne odustaje od investicije i da nastoji da zadrži radnike, kazao je Tadić.

Predstavnici sindikata su u pismu naveli da su obradovani činjenicom da Fijat ne odustaje od projekta, ali su predložili da se zbog kašnjenja u saradnji sa menadžmentom Zastave ponude alternativni poslovi kojima bi se uz investicije očuvala fabrika u Kragujevcu i 133 firme u kooperaciji.
Vlada Srbije i italijanski Fijat osnovali su zajedničko preduzeće Fijat Srbija koje bi trebalo da preuzme imovinu i radnike kragujevačke fabrike automobila Zastava do 15. aprila i proizvodi Fijatova vozila.
Sprovođenje ugovora sa Fijatom biće usporeno zbog svetske ekonomske krize, ali će fabrika automobila u Kragujevcu raditi, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Sigurno je da će investicija biti realizovana, ljudi će imati posao u Kragujevcu i naravno sve će ići sporije nego što smo i mi i Fijat želeli, ali na to nismo uticali ni mi ni oni, nego svetska finansijska kriza", kazao je on.

Dinkić je najavio da će u narednih nekoliko sedmica biti izrađen biznis plan za ovu godinu, kojim će biti definisana dinamika uplata i realizacija investicije Fijata i Zastave.

Prema Dinkićevim rečima, automobili će se u Kragujevcu sigurno proizvoditi, ali dinamika proizvodnje i količine nisu izvesne zbog pada tražnje za automobilima.

"To će zavisiti od zahteva tržišta, jer je interes Fijata da proizvodi za tržište, a ne za zalihe", kazao je on.

Prema Dinkićevim rečima, fabrika u Kragujevcu će u narednih 12 meseci biti u potpunosti rekonstruisana i spremna za proizvodnju novog Fijatovog modela.

"A mi počinjemo proizvodnju punta odmah, jer to nije povezano sa projektom lansiranja novog modela automobila", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: