Utorak, 20.01.2009.

13:51

Fijat odlaže ulaganje u Zastavu

Samostalni sindikat Zastava automobila zatražio je danas da se toj fabrici ponude "alternativni poslovi" zbog odlaganja primene ugovora sa Fijatom za 10 meseci.

Izvor: B92

Fijat odlaže ulaganje u Zastavu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

gradjanin

pre 15 godina

Vrlo je realno ovo sto se dešava sa Zastavom i Fijatom.
Trenutno zbog svetske finnasijske krize nepostoji niti jedan biznismen u svetu koji ce u svojoj zemlji reci sada ulažemo u drugu zemlju.Doživeo bi momentalni LINČ.Zato savetujem Kragujevčanima malo više strpljenja,a predsedniku njihovog sindikata da prestane da podmada radnike i javnost jer je to počelo da iritira celu dobronamernu javnost a bogami i neke državne organe koji se spremaju da ispitaju njegove stvarne namere.
Što se tiče Kupovine Chruslera
Radi se bez para uz jednu napomenu da je dotična firma vlasnik fabrike u rusiji GAZ-VOLGA,a i Fiat ima svoju fabriku u rusiji gde proizvodi DOBLO.Potez nije loš.

Sveta krava

pre 15 godina

Oni traze da im se "ponude alternativni poslovi". Gde oni zive? Ko moze nekoj fabrici da ponudi poslove? Poslovi se traze, osvajaju, cuvaju. Eto dokle je stiglo kad vec decenijama imaju status svete krave ove drzave. Kako zive radnici drugih propalih fabrika? Da li njima drzava "nudi" alternativne poslove? Sta se desilo sa fabrikom brava i okova "Bane" iz Sombora? Sa 3000 radnika spali su na 400, a i oni sad sede kod kuce. Da nije drzava mozda nesto preduzela tim povodom? Naravno da nije. Ali zato cela drzava izdvaja za Zastavu. Po cemu se oni razlikuju od drugih?

zivot mi je u recesiji

pre 15 godina

Pa ko se cudi sto Zastava nije mogla da nadje kupca, ili strateskog partnera, taj je propustio da cuje prethodnih godina da su se interesovali razni proizvodjaci, ukljucujuci i japanske, ali da je problem bio preveliki reket! Kao i u mnogim drugim, da ne kazem svim, slucajevima. Pa zar vama nasi politicki diletanti lice na bilo sta drugo osim na najobicnije secikese?! Pustili su Fiat kad im je trebalo nesto jako brzo, inace ne bi dobili izbore.

Zanimljivo je da uvek svi sve znaju o propustima iz proslosti, ali NIKO NIKAD u ovoj drzavi nije otisao NA ROBIJU zbog katastrofalnih propusta. Ni jedan jedini iz "Jagnjecih brigada"!

A sta je sve Dinkic unistio, to znamo cak i sad. Tadic ce i sa crnim djavolom u koaliciju samo da ostane u fotelji. I nije jedini. Dok ne pocnu jedan za drugim da odlaze NA ROBIJU mozemo samo da kukamo i pricamo u prazno - ko prezivi.

Milan

pre 15 godina

Sreca njihova pa se SRS raspao, inace bi bilo tesko na sledecim izborima. Tadicu su stvarno autoritet i moc dosli glave. A a ovi manji foteljasi samo rade kako se kod nas radi vec godinama.

Dragan

pre 15 godina

Ako na narednim izborima budete glasali za Dinkica i G17+, FIAT ce sigurno uloziti pare. Ako ne ovog, onda sledeceg milenijuma, kada se bude delilo po 1000 eura od akcija koje je isti gospodin obecao naivnim ljudima.

Zumans

pre 15 godina

Jesenas sam napisao da je tada tzv. industrijski dug FIAT-a iznosio oko 3.5 milijardi evra u trećem kvartalu uz pad vrednosti akcija oko 400% u odnosu na II kvartal 2008, a sve negde u vreme potpisivanja ugovora a što je bio jasan parametar stanja kompanije. Na vest o ulasku u Krajzler berza je odreagovala padom vrednosti akcija čija je vrednost bila jedva stabilizovana u IV kvartalu 2008. Neko ko ima iole uvida u analitiku mogao je na državnom nivou da kaže da je pompezno najavljeni ugovor nemoguća misija a sada je to vrlo verovatno i ovaj transatlanski posao. GM je svojevremeno izbegao FIAT-ov "poljubac smrti" a sada se FIAT udružuje sa najneperspektivnijom kompanijom na severnoameričkom tržištu. KG je 1999 bio kolateralna šteta NATO-a og čega se niakd nije oporavio a sada će biti šteta ovog transatlanskog udruživanja, u najboljem slučaju pogon "ni na nebu ni na zemlji" sa nejasnim vlasništvom, planovima proizvodnje i sa državnom podrškom kako samoj fabrici tako i bivšim radnicima. Zaista odlično isplaniran posao koji će svima da se obije o glavu! Uzgred budi rečeno jedna od asocijacija u USA na pomen FIAT-a je "kvalitet nešto bolji od Juga".

Goran

pre 15 godina

Ovi "svevideci",kojima je sve "bilo jasno" od pocetka sada mogu da se zluraduju i kroz komentare da budu najpametniji...Cinjenica je da je zaista kriza usporila i usporice mnoge pa i Fiat iZastavu koja je direktno zavisna od svetskih tokova i efekata krize...Nemam,zaista,nameru da branim Vladu,ni reci da opravdam toliku visegodisnju inertnost i nepreduzimenja nicega da se Zastava proda mnogo ranije i da pocne da radi mnogo ranije...Ali neki "vrli" strucnjaci su ubedjivali drugorazredne politicare da mogu sami praviti kola,samo da im se da...pa onda razni pregovori sa pezoom,sa Japancima,sa kurtom i murtom...I vreme prodje...Ovaj posao, da je sklopljen barem pre dve godine, bi i doneo nesto,dosada...Bojim se da ce odlaganje biti duze nego 10 meseci..Voleo bih da se varam,pogotovu zbog cinjenice da ce jedna lepa ideja,jedan lep ideal i jedan lep podstrek,bojim se, biti onemogucen...
Steta
Vi koji biste sada radnike "poslali na njivu",pokusajte da predlozite to tim istim radnicima i pokusajte da resite problem na taj nacin...Mislim da biste se tu i zadrzali-samo na pokusaju...Bolje je za sve,da se ova sizofrena situacija sto pre zavrsi onako kako je zapocela,inace cemo svi placati te iste radnike jos mnogo godina...

Boris Knezevic

pre 15 godina

nije valjao Kostunica...evo vam sad, tako vam i treba...napred DS, G17 i SPS u svetlu buducnost...e moja Srbijo, dokle ces biti slepa...

debela.hladovina

pre 15 godina

... Nego, nije mi jasno da toliki "stručnjaci", "menadžeri" i ostali koji zaslužuju plate od više desetina hiljada evra nisu mogli da predvide ovu krizu koju su ekonomski stručnjaci sa zapada najavljivali već nekoliko godina unazad... Ili "stručnjaci ispred politike" od silne brige za Srbiju nemaju vremena da čitaju stručnu literaturu... Da li te je makar malo, malčice samo sramota Mlađane Dinkiću za sve ono što jesi i što nisi uradio?

zoran

pre 15 godina

Narode stasi trazio tosi i dobio Imamo najnesposobnijeg predsednika ,a oko njega svesami nesposobnjakovici koji misle samo za svoj dzep NARODE MOTKU U RUKE PA PO BAGRI...

DzoniKg

pre 15 godina

Ni ja necu da placam vise neradnike u BG koji zive na tudjoj grbaci , skoro svi najvecih izvoznici iz Srbije nisu iz BG-a ali zato skoro svi najveci uvoznici jesu .U KG je 30 000 nezaposlenih i taj broj i dalje raste ,vlast u bg je od grada koji je bio u sfrj 2. najbogatiji grad odmah iza maribora i grad koji je po glavi stanovnika imao najveci GDP dovela pravo u propast.Ocemo autonomiju za sumadiju odmah ,slicnu vojvodjanskoj!

boodalashtine

pre 15 godina

Lepo neko rece prekinite da glumatate loodilo kupite pinkle i na njive.Kako "radnike" Zastave ne nazvati neradnicima kad su pristali na to da dvadeset godina nista ne rade i dobijaju plate od onih koji rade pa im drzava uzima da bi bacala taj novac u Zastavu.Jeste shvatili konacno da vas niko nece,da nikome ne trebate i da niste u stanju da opstanete na trzistu.Jeste,e lepo ajde sad motike u ruke i na njive da konacno pocnete da zivite od svog rada i postanete korisni za drustvo.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

pre 15 godina

Ko je u to ikad poverovao, taj nije normalan!! Zapamtite, niko nece uloziti u Zastavu bez bitnog razoga, npr da Rusija dozvoli uvoz automobila iz Srbije bez carine. Dotle- nista!

Srdjan

pre 15 godina

E sad je stvarno dosta.

Treba pozvati Dinkića na odgovornost što je gurao ono za šta smo svi znali da neće na dobro da ispadne.

I - slažem se:

NI JA NEĆU VIŠE DA PLAĆAM NERAD RADNIKA ZASTAVE !!!

Zašto da cela država decenijama puni džepove onih koji prave gubitke? Zašto da budemo taoci grupe ljudi koji misle da su bolji od nas?

jovic

pre 15 godina

@Aca
stvarno je mnogo glupo optuzivati te jadne radnike da su krivi za nesto, pa ko je njih ikada pitao nesto? sve je to Beograd odlucivao, Vlada, Ministri... nisu ti radnici neradnici, nego NEMAJU POSLA, zbog lopova i neradnika koji su upropastili celu zemlju. pa ne moze jedan radnik sa srednjom skolom da bude kriv ni za sta. jako je ruzno sto te ljude nazivate olosima i neradnicima, nisu oni krivi za polozaj u kome se nalaze

Dejan

pre 15 godina

Zar je stvarno netko mislio da ce FIAT u ovim okolnostima da ulozi i centa u Zastavu ?!?! Broj registrovanih automobila u EU pada, broj kupljenih se strmoglavljuje, autoindustrija pred kolapsom, pocele su i prodaje tipa jedan kupis - drugi dobijes... U to su mogli 'poverovati' samo oni koji ne zive u stvarnosti.

T6SMC

pre 15 godina

Mnogo toga je ukazivalo na losu buducnost privatizacije Zastave. Pre svega mislim na izbor kupca. Nije izabran na zakonom predvidjen nacin - putem tendera, vec (kao u svakoj banana republici ili na pijaci) usmenom pogodbom jednog ministra i uprave Fijata! Pored toga, italijani su oduvek poznati kao nepouzdani partneri u bilo kakavom poslu. Tradicionalno ne postuju ni potpisane ugovore ni datu rec i neuporedivo je bolje odabrati nemackog ili japanskog proizvodjaca cak i ako na papiru nudi manje primamljive uslove jer za njih bar postoji garancija da ce ih ispuniti. Koliko mi je poznato japanci nisu bili zainteresovani za Zastavu, ali neki nemacki proizvodjaci jesu.

bt

pre 15 godina

Мислим да је овим Влада изгубила и последњу трунку легитимитета и да би било поштено (иако је ова реч тешко спојива са нашим политичарима) да Тадић распусти скупштину и распише нове изборе. Подсетимо, садашња већина добила је изборе машући Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ у једној руци и уговором са Фиатом у другој. Сада, када је од ових уговора остао још само папир, зар имају образа да се и даље држе позиција?

Alexandro

pre 15 godina

Nikad mi nije bilo jasno zasto se svaki posao u Srbiji razvlaci mesecima, godinama. A onda je cesto, kasno. Koncesija, NIS, Bor, Zastava... sve to traje godinama, a nekad i decenijama

Beckerek

pre 15 godina

I sta je tu novo?
To je ovde u nemackoj pisalo vec pre dve nedelje na Teletekstu.
Samo sto nasi politicari nemaju ... da sa istinom odmah izadju u javnost. Nego sve nesto skrivaju, cekaju...
Sta bre cekate? Da se probudite i vidite da u Skupstini sede kulturni, obrazovani i iskreni Politicari i da sa neba padaju zlatni dukati!
Slobodno nastavite da spavate jer taj dan niko od nas nece doziveti!
A racun za takvo stanje cete da dobijete na sledecim izborima. I onda se cesite i pitajte sta se to dogodilo!

wlado

pre 15 godina

heheeh, tako sam i mislio, neka nam, da se opametimo, vazno je da se jugo ne proizvodi, tj sad se nece nista proizvoditi...nisam ljubitelj juga, i svega toga, ali dajte tamo narodu da radi, makar sta...pogotovo ako ima kupce roba

Dr.Nele

pre 15 godina

Samo sam cekao dan kada ce objaviti vest.Drzava i menadzment se neckali 20 god oko prodaje Zastave,tvrdili pazar,niko im nije dovoljno dobar...sto se nam koreanci..sto ce nam ovi,oni i tako u nedogled.Radnici primali plate preko drzavnog budzeta tj. od para ostalih poreskih obveznika koji su za razliku od Zastave nesto i zaradili.I onda konacno Fiat! Ali kako to obicno biva kad cekas tolike godine ,desava se nesto drugo tj. finansijska kriza na globalnom nivou .Sad Italijani 3 puta mere i jednom seku kad ulazu novac, pa eto ozbiljno razmisljaju i o Krajsleru jer ce Ameri izaci iz krize mnogo brze nego mi naravno, a posle toga eto lepog profita za Fiat i njihovih 35% deonica.Ako se to desi moze uskoro biti "arivederci" Zastava do sledecih izbora.

Krivokapic

pre 15 godina

Fijat Spasava Chrysler


Fiat emerges as Chrysler's saviour
GREG KEENAN


Tuesday, January 20, 2009
Chrysler LLC has turned to Europe for survival for the second time in a little more than a decade, signing a strategic alliance with Fiat SpA that involves the Italian auto maker taking a 35 per cent equity stake in the Detroit company.

The deal marries a European auto maker that has no presence in North America, but strong operations in Europe, South America and other global markets with another car company that gains the vast majority of its revenue from the United States and Canada and has virtually no activity outside North America.

“This initiative represents a key milestone in the rapidly changing landscape of the automotive sector and confirms Fiat and Chrysler commitment and determination to continue to play a significant role in this global process,” Fiat chief executive officer Sergio Marchionne said in a statement Tuesday.

Chrysler, highly dependent on trucks and sport utility vehicles, gains access to Fiat's expertise in small cars and fuel-efficient engines.

The arrangement will enable Chrysler to demonstrate to the U.S. government that it has a plan to remain viable, said Chrysler chairman Robert Nardelli.

The two companies said in a joint statement they would share technologies and vehicle platforms. Under the proposed alliance, Fiat would not invest cash in Chrysler but would provide access to its products and platforms.

Chrysler needs to prove it is viable by Feb. 17 as part of a $3-billion (U.S.) bailout from Washington.

Ron Gettelfinger, president of the United Auto Workers union, said in the statement that the union supports the deal.

The move comes as Chrysler struggles to survive a crisis in the U.S. market that sent it and General Motors Corp. to North American governments late last year seeking a rescue package.

The no. 3 Detroit auto maker has been hammered by the U.S. slump that has sent sales plunging to lows not seen since the early 1980s.

The alliance announced Tuesday comes about 11 years after then Chrysler Corp. merged with Daimler-Benz AG to create DaimlerChrysler. That marriage fell apart in 2007 and Chrysler was taken over by private equity fund Cerberus Capital Partners LP, which has negotiated with several potential partners for Chrysler, including GM and Nissan Motor Co. Ltd. of Japan.

Marina Tucakovic

pre 15 godina

Oa zar ste stvarno mislili da ce od toga nesto biti.Bila je to obicna jeftina predizborna patka.ista prica je isa 1000 eura od akcija.I jos mnogo toga

Aca

pre 15 godina

Ha, ha, ha, ha, haaaaaa

Smejem se, a plakao bih.

A lepo sam ja rekao pre par meseci - izorite bre sve to i dajte seljacima da obrađuju.

NEĆU VIŠE DA PLAĆAM NERAD NERADNIKA IZ ZASTAVE !!!!!

NEĆU !!!!!!

Aca

pre 15 godina

Ha, ha, ha, ha, haaaaaa

Smejem se, a plakao bih.

A lepo sam ja rekao pre par meseci - izorite bre sve to i dajte seljacima da obrađuju.

NEĆU VIŠE DA PLAĆAM NERAD NERADNIKA IZ ZASTAVE !!!!!

NEĆU !!!!!!

Marina Tucakovic

pre 15 godina

Oa zar ste stvarno mislili da ce od toga nesto biti.Bila je to obicna jeftina predizborna patka.ista prica je isa 1000 eura od akcija.I jos mnogo toga

Beckerek

pre 15 godina

I sta je tu novo?
To je ovde u nemackoj pisalo vec pre dve nedelje na Teletekstu.
Samo sto nasi politicari nemaju ... da sa istinom odmah izadju u javnost. Nego sve nesto skrivaju, cekaju...
Sta bre cekate? Da se probudite i vidite da u Skupstini sede kulturni, obrazovani i iskreni Politicari i da sa neba padaju zlatni dukati!
Slobodno nastavite da spavate jer taj dan niko od nas nece doziveti!
A racun za takvo stanje cete da dobijete na sledecim izborima. I onda se cesite i pitajte sta se to dogodilo!

bt

pre 15 godina

Мислим да је овим Влада изгубила и последњу трунку легитимитета и да би било поштено (иако је ова реч тешко спојива са нашим политичарима) да Тадић распусти скупштину и распише нове изборе. Подсетимо, садашња већина добила је изборе машући Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ у једној руци и уговором са Фиатом у другој. Сада, када је од ових уговора остао још само папир, зар имају образа да се и даље држе позиција?

Srdjan

pre 15 godina

E sad je stvarno dosta.

Treba pozvati Dinkića na odgovornost što je gurao ono za šta smo svi znali da neće na dobro da ispadne.

I - slažem se:

NI JA NEĆU VIŠE DA PLAĆAM NERAD RADNIKA ZASTAVE !!!

Zašto da cela država decenijama puni džepove onih koji prave gubitke? Zašto da budemo taoci grupe ljudi koji misle da su bolji od nas?

T6SMC

pre 15 godina

Mnogo toga je ukazivalo na losu buducnost privatizacije Zastave. Pre svega mislim na izbor kupca. Nije izabran na zakonom predvidjen nacin - putem tendera, vec (kao u svakoj banana republici ili na pijaci) usmenom pogodbom jednog ministra i uprave Fijata! Pored toga, italijani su oduvek poznati kao nepouzdani partneri u bilo kakavom poslu. Tradicionalno ne postuju ni potpisane ugovore ni datu rec i neuporedivo je bolje odabrati nemackog ili japanskog proizvodjaca cak i ako na papiru nudi manje primamljive uslove jer za njih bar postoji garancija da ce ih ispuniti. Koliko mi je poznato japanci nisu bili zainteresovani za Zastavu, ali neki nemacki proizvodjaci jesu.

jovic

pre 15 godina

@Aca
stvarno je mnogo glupo optuzivati te jadne radnike da su krivi za nesto, pa ko je njih ikada pitao nesto? sve je to Beograd odlucivao, Vlada, Ministri... nisu ti radnici neradnici, nego NEMAJU POSLA, zbog lopova i neradnika koji su upropastili celu zemlju. pa ne moze jedan radnik sa srednjom skolom da bude kriv ni za sta. jako je ruzno sto te ljude nazivate olosima i neradnicima, nisu oni krivi za polozaj u kome se nalaze

Alexandro

pre 15 godina

Nikad mi nije bilo jasno zasto se svaki posao u Srbiji razvlaci mesecima, godinama. A onda je cesto, kasno. Koncesija, NIS, Bor, Zastava... sve to traje godinama, a nekad i decenijama

Dr.Nele

pre 15 godina

Samo sam cekao dan kada ce objaviti vest.Drzava i menadzment se neckali 20 god oko prodaje Zastave,tvrdili pazar,niko im nije dovoljno dobar...sto se nam koreanci..sto ce nam ovi,oni i tako u nedogled.Radnici primali plate preko drzavnog budzeta tj. od para ostalih poreskih obveznika koji su za razliku od Zastave nesto i zaradili.I onda konacno Fiat! Ali kako to obicno biva kad cekas tolike godine ,desava se nesto drugo tj. finansijska kriza na globalnom nivou .Sad Italijani 3 puta mere i jednom seku kad ulazu novac, pa eto ozbiljno razmisljaju i o Krajsleru jer ce Ameri izaci iz krize mnogo brze nego mi naravno, a posle toga eto lepog profita za Fiat i njihovih 35% deonica.Ako se to desi moze uskoro biti "arivederci" Zastava do sledecih izbora.

wlado

pre 15 godina

heheeh, tako sam i mislio, neka nam, da se opametimo, vazno je da se jugo ne proizvodi, tj sad se nece nista proizvoditi...nisam ljubitelj juga, i svega toga, ali dajte tamo narodu da radi, makar sta...pogotovo ako ima kupce roba

boodalashtine

pre 15 godina

Lepo neko rece prekinite da glumatate loodilo kupite pinkle i na njive.Kako "radnike" Zastave ne nazvati neradnicima kad su pristali na to da dvadeset godina nista ne rade i dobijaju plate od onih koji rade pa im drzava uzima da bi bacala taj novac u Zastavu.Jeste shvatili konacno da vas niko nece,da nikome ne trebate i da niste u stanju da opstanete na trzistu.Jeste,e lepo ajde sad motike u ruke i na njive da konacno pocnete da zivite od svog rada i postanete korisni za drustvo.

DzoniKg

pre 15 godina

Ni ja necu da placam vise neradnike u BG koji zive na tudjoj grbaci , skoro svi najvecih izvoznici iz Srbije nisu iz BG-a ali zato skoro svi najveci uvoznici jesu .U KG je 30 000 nezaposlenih i taj broj i dalje raste ,vlast u bg je od grada koji je bio u sfrj 2. najbogatiji grad odmah iza maribora i grad koji je po glavi stanovnika imao najveci GDP dovela pravo u propast.Ocemo autonomiju za sumadiju odmah ,slicnu vojvodjanskoj!

Dejan

pre 15 godina

Zar je stvarno netko mislio da ce FIAT u ovim okolnostima da ulozi i centa u Zastavu ?!?! Broj registrovanih automobila u EU pada, broj kupljenih se strmoglavljuje, autoindustrija pred kolapsom, pocele su i prodaje tipa jedan kupis - drugi dobijes... U to su mogli 'poverovati' samo oni koji ne zive u stvarnosti.

zoran

pre 15 godina

Narode stasi trazio tosi i dobio Imamo najnesposobnijeg predsednika ,a oko njega svesami nesposobnjakovici koji misle samo za svoj dzep NARODE MOTKU U RUKE PA PO BAGRI...

debela.hladovina

pre 15 godina

... Nego, nije mi jasno da toliki "stručnjaci", "menadžeri" i ostali koji zaslužuju plate od više desetina hiljada evra nisu mogli da predvide ovu krizu koju su ekonomski stručnjaci sa zapada najavljivali već nekoliko godina unazad... Ili "stručnjaci ispred politike" od silne brige za Srbiju nemaju vremena da čitaju stručnu literaturu... Da li te je makar malo, malčice samo sramota Mlađane Dinkiću za sve ono što jesi i što nisi uradio?

Krivokapic

pre 15 godina

Fijat Spasava Chrysler


Fiat emerges as Chrysler's saviour
GREG KEENAN


Tuesday, January 20, 2009
Chrysler LLC has turned to Europe for survival for the second time in a little more than a decade, signing a strategic alliance with Fiat SpA that involves the Italian auto maker taking a 35 per cent equity stake in the Detroit company.

The deal marries a European auto maker that has no presence in North America, but strong operations in Europe, South America and other global markets with another car company that gains the vast majority of its revenue from the United States and Canada and has virtually no activity outside North America.

“This initiative represents a key milestone in the rapidly changing landscape of the automotive sector and confirms Fiat and Chrysler commitment and determination to continue to play a significant role in this global process,” Fiat chief executive officer Sergio Marchionne said in a statement Tuesday.

Chrysler, highly dependent on trucks and sport utility vehicles, gains access to Fiat's expertise in small cars and fuel-efficient engines.

The arrangement will enable Chrysler to demonstrate to the U.S. government that it has a plan to remain viable, said Chrysler chairman Robert Nardelli.

The two companies said in a joint statement they would share technologies and vehicle platforms. Under the proposed alliance, Fiat would not invest cash in Chrysler but would provide access to its products and platforms.

Chrysler needs to prove it is viable by Feb. 17 as part of a $3-billion (U.S.) bailout from Washington.

Ron Gettelfinger, president of the United Auto Workers union, said in the statement that the union supports the deal.

The move comes as Chrysler struggles to survive a crisis in the U.S. market that sent it and General Motors Corp. to North American governments late last year seeking a rescue package.

The no. 3 Detroit auto maker has been hammered by the U.S. slump that has sent sales plunging to lows not seen since the early 1980s.

The alliance announced Tuesday comes about 11 years after then Chrysler Corp. merged with Daimler-Benz AG to create DaimlerChrysler. That marriage fell apart in 2007 and Chrysler was taken over by private equity fund Cerberus Capital Partners LP, which has negotiated with several potential partners for Chrysler, including GM and Nissan Motor Co. Ltd. of Japan.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

pre 15 godina

Ko je u to ikad poverovao, taj nije normalan!! Zapamtite, niko nece uloziti u Zastavu bez bitnog razoga, npr da Rusija dozvoli uvoz automobila iz Srbije bez carine. Dotle- nista!

Dragan

pre 15 godina

Ako na narednim izborima budete glasali za Dinkica i G17+, FIAT ce sigurno uloziti pare. Ako ne ovog, onda sledeceg milenijuma, kada se bude delilo po 1000 eura od akcija koje je isti gospodin obecao naivnim ljudima.

Sveta krava

pre 15 godina

Oni traze da im se "ponude alternativni poslovi". Gde oni zive? Ko moze nekoj fabrici da ponudi poslove? Poslovi se traze, osvajaju, cuvaju. Eto dokle je stiglo kad vec decenijama imaju status svete krave ove drzave. Kako zive radnici drugih propalih fabrika? Da li njima drzava "nudi" alternativne poslove? Sta se desilo sa fabrikom brava i okova "Bane" iz Sombora? Sa 3000 radnika spali su na 400, a i oni sad sede kod kuce. Da nije drzava mozda nesto preduzela tim povodom? Naravno da nije. Ali zato cela drzava izdvaja za Zastavu. Po cemu se oni razlikuju od drugih?

Zumans

pre 15 godina

Jesenas sam napisao da je tada tzv. industrijski dug FIAT-a iznosio oko 3.5 milijardi evra u trećem kvartalu uz pad vrednosti akcija oko 400% u odnosu na II kvartal 2008, a sve negde u vreme potpisivanja ugovora a što je bio jasan parametar stanja kompanije. Na vest o ulasku u Krajzler berza je odreagovala padom vrednosti akcija čija je vrednost bila jedva stabilizovana u IV kvartalu 2008. Neko ko ima iole uvida u analitiku mogao je na državnom nivou da kaže da je pompezno najavljeni ugovor nemoguća misija a sada je to vrlo verovatno i ovaj transatlanski posao. GM je svojevremeno izbegao FIAT-ov "poljubac smrti" a sada se FIAT udružuje sa najneperspektivnijom kompanijom na severnoameričkom tržištu. KG je 1999 bio kolateralna šteta NATO-a og čega se niakd nije oporavio a sada će biti šteta ovog transatlanskog udruživanja, u najboljem slučaju pogon "ni na nebu ni na zemlji" sa nejasnim vlasništvom, planovima proizvodnje i sa državnom podrškom kako samoj fabrici tako i bivšim radnicima. Zaista odlično isplaniran posao koji će svima da se obije o glavu! Uzgred budi rečeno jedna od asocijacija u USA na pomen FIAT-a je "kvalitet nešto bolji od Juga".

Boris Knezevic

pre 15 godina

nije valjao Kostunica...evo vam sad, tako vam i treba...napred DS, G17 i SPS u svetlu buducnost...e moja Srbijo, dokle ces biti slepa...

gradjanin

pre 15 godina

Vrlo je realno ovo sto se dešava sa Zastavom i Fijatom.
Trenutno zbog svetske finnasijske krize nepostoji niti jedan biznismen u svetu koji ce u svojoj zemlji reci sada ulažemo u drugu zemlju.Doživeo bi momentalni LINČ.Zato savetujem Kragujevčanima malo više strpljenja,a predsedniku njihovog sindikata da prestane da podmada radnike i javnost jer je to počelo da iritira celu dobronamernu javnost a bogami i neke državne organe koji se spremaju da ispitaju njegove stvarne namere.
Što se tiče Kupovine Chruslera
Radi se bez para uz jednu napomenu da je dotična firma vlasnik fabrike u rusiji GAZ-VOLGA,a i Fiat ima svoju fabriku u rusiji gde proizvodi DOBLO.Potez nije loš.

Goran

pre 15 godina

Ovi "svevideci",kojima je sve "bilo jasno" od pocetka sada mogu da se zluraduju i kroz komentare da budu najpametniji...Cinjenica je da je zaista kriza usporila i usporice mnoge pa i Fiat iZastavu koja je direktno zavisna od svetskih tokova i efekata krize...Nemam,zaista,nameru da branim Vladu,ni reci da opravdam toliku visegodisnju inertnost i nepreduzimenja nicega da se Zastava proda mnogo ranije i da pocne da radi mnogo ranije...Ali neki "vrli" strucnjaci su ubedjivali drugorazredne politicare da mogu sami praviti kola,samo da im se da...pa onda razni pregovori sa pezoom,sa Japancima,sa kurtom i murtom...I vreme prodje...Ovaj posao, da je sklopljen barem pre dve godine, bi i doneo nesto,dosada...Bojim se da ce odlaganje biti duze nego 10 meseci..Voleo bih da se varam,pogotovu zbog cinjenice da ce jedna lepa ideja,jedan lep ideal i jedan lep podstrek,bojim se, biti onemogucen...
Steta
Vi koji biste sada radnike "poslali na njivu",pokusajte da predlozite to tim istim radnicima i pokusajte da resite problem na taj nacin...Mislim da biste se tu i zadrzali-samo na pokusaju...Bolje je za sve,da se ova sizofrena situacija sto pre zavrsi onako kako je zapocela,inace cemo svi placati te iste radnike jos mnogo godina...

Milan

pre 15 godina

Sreca njihova pa se SRS raspao, inace bi bilo tesko na sledecim izborima. Tadicu su stvarno autoritet i moc dosli glave. A a ovi manji foteljasi samo rade kako se kod nas radi vec godinama.

zivot mi je u recesiji

pre 15 godina

Pa ko se cudi sto Zastava nije mogla da nadje kupca, ili strateskog partnera, taj je propustio da cuje prethodnih godina da su se interesovali razni proizvodjaci, ukljucujuci i japanske, ali da je problem bio preveliki reket! Kao i u mnogim drugim, da ne kazem svim, slucajevima. Pa zar vama nasi politicki diletanti lice na bilo sta drugo osim na najobicnije secikese?! Pustili su Fiat kad im je trebalo nesto jako brzo, inace ne bi dobili izbore.

Zanimljivo je da uvek svi sve znaju o propustima iz proslosti, ali NIKO NIKAD u ovoj drzavi nije otisao NA ROBIJU zbog katastrofalnih propusta. Ni jedan jedini iz "Jagnjecih brigada"!

A sta je sve Dinkic unistio, to znamo cak i sad. Tadic ce i sa crnim djavolom u koaliciju samo da ostane u fotelji. I nije jedini. Dok ne pocnu jedan za drugim da odlaze NA ROBIJU mozemo samo da kukamo i pricamo u prazno - ko prezivi.

jovic

pre 15 godina

@Aca
stvarno je mnogo glupo optuzivati te jadne radnike da su krivi za nesto, pa ko je njih ikada pitao nesto? sve je to Beograd odlucivao, Vlada, Ministri... nisu ti radnici neradnici, nego NEMAJU POSLA, zbog lopova i neradnika koji su upropastili celu zemlju. pa ne moze jedan radnik sa srednjom skolom da bude kriv ni za sta. jako je ruzno sto te ljude nazivate olosima i neradnicima, nisu oni krivi za polozaj u kome se nalaze

Aca

pre 15 godina

Ha, ha, ha, ha, haaaaaa

Smejem se, a plakao bih.

A lepo sam ja rekao pre par meseci - izorite bre sve to i dajte seljacima da obrađuju.

NEĆU VIŠE DA PLAĆAM NERAD NERADNIKA IZ ZASTAVE !!!!!

NEĆU !!!!!!

DzoniKg

pre 15 godina

Ni ja necu da placam vise neradnike u BG koji zive na tudjoj grbaci , skoro svi najvecih izvoznici iz Srbije nisu iz BG-a ali zato skoro svi najveci uvoznici jesu .U KG je 30 000 nezaposlenih i taj broj i dalje raste ,vlast u bg je od grada koji je bio u sfrj 2. najbogatiji grad odmah iza maribora i grad koji je po glavi stanovnika imao najveci GDP dovela pravo u propast.Ocemo autonomiju za sumadiju odmah ,slicnu vojvodjanskoj!

Marina Tucakovic

pre 15 godina

Oa zar ste stvarno mislili da ce od toga nesto biti.Bila je to obicna jeftina predizborna patka.ista prica je isa 1000 eura od akcija.I jos mnogo toga

wlado

pre 15 godina

heheeh, tako sam i mislio, neka nam, da se opametimo, vazno je da se jugo ne proizvodi, tj sad se nece nista proizvoditi...nisam ljubitelj juga, i svega toga, ali dajte tamo narodu da radi, makar sta...pogotovo ako ima kupce roba

Srdjan

pre 15 godina

E sad je stvarno dosta.

Treba pozvati Dinkića na odgovornost što je gurao ono za šta smo svi znali da neće na dobro da ispadne.

I - slažem se:

NI JA NEĆU VIŠE DA PLAĆAM NERAD RADNIKA ZASTAVE !!!

Zašto da cela država decenijama puni džepove onih koji prave gubitke? Zašto da budemo taoci grupe ljudi koji misle da su bolji od nas?

boodalashtine

pre 15 godina

Lepo neko rece prekinite da glumatate loodilo kupite pinkle i na njive.Kako "radnike" Zastave ne nazvati neradnicima kad su pristali na to da dvadeset godina nista ne rade i dobijaju plate od onih koji rade pa im drzava uzima da bi bacala taj novac u Zastavu.Jeste shvatili konacno da vas niko nece,da nikome ne trebate i da niste u stanju da opstanete na trzistu.Jeste,e lepo ajde sad motike u ruke i na njive da konacno pocnete da zivite od svog rada i postanete korisni za drustvo.

T6SMC

pre 15 godina

Mnogo toga je ukazivalo na losu buducnost privatizacije Zastave. Pre svega mislim na izbor kupca. Nije izabran na zakonom predvidjen nacin - putem tendera, vec (kao u svakoj banana republici ili na pijaci) usmenom pogodbom jednog ministra i uprave Fijata! Pored toga, italijani su oduvek poznati kao nepouzdani partneri u bilo kakavom poslu. Tradicionalno ne postuju ni potpisane ugovore ni datu rec i neuporedivo je bolje odabrati nemackog ili japanskog proizvodjaca cak i ako na papiru nudi manje primamljive uslove jer za njih bar postoji garancija da ce ih ispuniti. Koliko mi je poznato japanci nisu bili zainteresovani za Zastavu, ali neki nemacki proizvodjaci jesu.

Boris Knezevic

pre 15 godina

nije valjao Kostunica...evo vam sad, tako vam i treba...napred DS, G17 i SPS u svetlu buducnost...e moja Srbijo, dokle ces biti slepa...

bt

pre 15 godina

Мислим да је овим Влада изгубила и последњу трунку легитимитета и да би било поштено (иако је ова реч тешко спојива са нашим политичарима) да Тадић распусти скупштину и распише нове изборе. Подсетимо, садашња већина добила је изборе машући Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ у једној руци и уговором са Фиатом у другој. Сада, када је од ових уговора остао још само папир, зар имају образа да се и даље држе позиција?

zoran

pre 15 godina

Narode stasi trazio tosi i dobio Imamo najnesposobnijeg predsednika ,a oko njega svesami nesposobnjakovici koji misle samo za svoj dzep NARODE MOTKU U RUKE PA PO BAGRI...

Beckerek

pre 15 godina

I sta je tu novo?
To je ovde u nemackoj pisalo vec pre dve nedelje na Teletekstu.
Samo sto nasi politicari nemaju ... da sa istinom odmah izadju u javnost. Nego sve nesto skrivaju, cekaju...
Sta bre cekate? Da se probudite i vidite da u Skupstini sede kulturni, obrazovani i iskreni Politicari i da sa neba padaju zlatni dukati!
Slobodno nastavite da spavate jer taj dan niko od nas nece doziveti!
A racun za takvo stanje cete da dobijete na sledecim izborima. I onda se cesite i pitajte sta se to dogodilo!

Alexandro

pre 15 godina

Nikad mi nije bilo jasno zasto se svaki posao u Srbiji razvlaci mesecima, godinama. A onda je cesto, kasno. Koncesija, NIS, Bor, Zastava... sve to traje godinama, a nekad i decenijama

Dejan

pre 15 godina

Zar je stvarno netko mislio da ce FIAT u ovim okolnostima da ulozi i centa u Zastavu ?!?! Broj registrovanih automobila u EU pada, broj kupljenih se strmoglavljuje, autoindustrija pred kolapsom, pocele su i prodaje tipa jedan kupis - drugi dobijes... U to su mogli 'poverovati' samo oni koji ne zive u stvarnosti.

Krivokapic

pre 15 godina

Fijat Spasava Chrysler


Fiat emerges as Chrysler's saviour
GREG KEENAN


Tuesday, January 20, 2009
Chrysler LLC has turned to Europe for survival for the second time in a little more than a decade, signing a strategic alliance with Fiat SpA that involves the Italian auto maker taking a 35 per cent equity stake in the Detroit company.

The deal marries a European auto maker that has no presence in North America, but strong operations in Europe, South America and other global markets with another car company that gains the vast majority of its revenue from the United States and Canada and has virtually no activity outside North America.

“This initiative represents a key milestone in the rapidly changing landscape of the automotive sector and confirms Fiat and Chrysler commitment and determination to continue to play a significant role in this global process,” Fiat chief executive officer Sergio Marchionne said in a statement Tuesday.

Chrysler, highly dependent on trucks and sport utility vehicles, gains access to Fiat's expertise in small cars and fuel-efficient engines.

The arrangement will enable Chrysler to demonstrate to the U.S. government that it has a plan to remain viable, said Chrysler chairman Robert Nardelli.

The two companies said in a joint statement they would share technologies and vehicle platforms. Under the proposed alliance, Fiat would not invest cash in Chrysler but would provide access to its products and platforms.

Chrysler needs to prove it is viable by Feb. 17 as part of a $3-billion (U.S.) bailout from Washington.

Ron Gettelfinger, president of the United Auto Workers union, said in the statement that the union supports the deal.

The move comes as Chrysler struggles to survive a crisis in the U.S. market that sent it and General Motors Corp. to North American governments late last year seeking a rescue package.

The no. 3 Detroit auto maker has been hammered by the U.S. slump that has sent sales plunging to lows not seen since the early 1980s.

The alliance announced Tuesday comes about 11 years after then Chrysler Corp. merged with Daimler-Benz AG to create DaimlerChrysler. That marriage fell apart in 2007 and Chrysler was taken over by private equity fund Cerberus Capital Partners LP, which has negotiated with several potential partners for Chrysler, including GM and Nissan Motor Co. Ltd. of Japan.

Dr.Nele

pre 15 godina

Samo sam cekao dan kada ce objaviti vest.Drzava i menadzment se neckali 20 god oko prodaje Zastave,tvrdili pazar,niko im nije dovoljno dobar...sto se nam koreanci..sto ce nam ovi,oni i tako u nedogled.Radnici primali plate preko drzavnog budzeta tj. od para ostalih poreskih obveznika koji su za razliku od Zastave nesto i zaradili.I onda konacno Fiat! Ali kako to obicno biva kad cekas tolike godine ,desava se nesto drugo tj. finansijska kriza na globalnom nivou .Sad Italijani 3 puta mere i jednom seku kad ulazu novac, pa eto ozbiljno razmisljaju i o Krajsleru jer ce Ameri izaci iz krize mnogo brze nego mi naravno, a posle toga eto lepog profita za Fiat i njihovih 35% deonica.Ako se to desi moze uskoro biti "arivederci" Zastava do sledecih izbora.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

pre 15 godina

Ko je u to ikad poverovao, taj nije normalan!! Zapamtite, niko nece uloziti u Zastavu bez bitnog razoga, npr da Rusija dozvoli uvoz automobila iz Srbije bez carine. Dotle- nista!

debela.hladovina

pre 15 godina

... Nego, nije mi jasno da toliki "stručnjaci", "menadžeri" i ostali koji zaslužuju plate od više desetina hiljada evra nisu mogli da predvide ovu krizu koju su ekonomski stručnjaci sa zapada najavljivali već nekoliko godina unazad... Ili "stručnjaci ispred politike" od silne brige za Srbiju nemaju vremena da čitaju stručnu literaturu... Da li te je makar malo, malčice samo sramota Mlađane Dinkiću za sve ono što jesi i što nisi uradio?

Goran

pre 15 godina

Ovi "svevideci",kojima je sve "bilo jasno" od pocetka sada mogu da se zluraduju i kroz komentare da budu najpametniji...Cinjenica je da je zaista kriza usporila i usporice mnoge pa i Fiat iZastavu koja je direktno zavisna od svetskih tokova i efekata krize...Nemam,zaista,nameru da branim Vladu,ni reci da opravdam toliku visegodisnju inertnost i nepreduzimenja nicega da se Zastava proda mnogo ranije i da pocne da radi mnogo ranije...Ali neki "vrli" strucnjaci su ubedjivali drugorazredne politicare da mogu sami praviti kola,samo da im se da...pa onda razni pregovori sa pezoom,sa Japancima,sa kurtom i murtom...I vreme prodje...Ovaj posao, da je sklopljen barem pre dve godine, bi i doneo nesto,dosada...Bojim se da ce odlaganje biti duze nego 10 meseci..Voleo bih da se varam,pogotovu zbog cinjenice da ce jedna lepa ideja,jedan lep ideal i jedan lep podstrek,bojim se, biti onemogucen...
Steta
Vi koji biste sada radnike "poslali na njivu",pokusajte da predlozite to tim istim radnicima i pokusajte da resite problem na taj nacin...Mislim da biste se tu i zadrzali-samo na pokusaju...Bolje je za sve,da se ova sizofrena situacija sto pre zavrsi onako kako je zapocela,inace cemo svi placati te iste radnike jos mnogo godina...

Zumans

pre 15 godina

Jesenas sam napisao da je tada tzv. industrijski dug FIAT-a iznosio oko 3.5 milijardi evra u trećem kvartalu uz pad vrednosti akcija oko 400% u odnosu na II kvartal 2008, a sve negde u vreme potpisivanja ugovora a što je bio jasan parametar stanja kompanije. Na vest o ulasku u Krajzler berza je odreagovala padom vrednosti akcija čija je vrednost bila jedva stabilizovana u IV kvartalu 2008. Neko ko ima iole uvida u analitiku mogao je na državnom nivou da kaže da je pompezno najavljeni ugovor nemoguća misija a sada je to vrlo verovatno i ovaj transatlanski posao. GM je svojevremeno izbegao FIAT-ov "poljubac smrti" a sada se FIAT udružuje sa najneperspektivnijom kompanijom na severnoameričkom tržištu. KG je 1999 bio kolateralna šteta NATO-a og čega se niakd nije oporavio a sada će biti šteta ovog transatlanskog udruživanja, u najboljem slučaju pogon "ni na nebu ni na zemlji" sa nejasnim vlasništvom, planovima proizvodnje i sa državnom podrškom kako samoj fabrici tako i bivšim radnicima. Zaista odlično isplaniran posao koji će svima da se obije o glavu! Uzgred budi rečeno jedna od asocijacija u USA na pomen FIAT-a je "kvalitet nešto bolji od Juga".

zivot mi je u recesiji

pre 15 godina

Pa ko se cudi sto Zastava nije mogla da nadje kupca, ili strateskog partnera, taj je propustio da cuje prethodnih godina da su se interesovali razni proizvodjaci, ukljucujuci i japanske, ali da je problem bio preveliki reket! Kao i u mnogim drugim, da ne kazem svim, slucajevima. Pa zar vama nasi politicki diletanti lice na bilo sta drugo osim na najobicnije secikese?! Pustili su Fiat kad im je trebalo nesto jako brzo, inace ne bi dobili izbore.

Zanimljivo je da uvek svi sve znaju o propustima iz proslosti, ali NIKO NIKAD u ovoj drzavi nije otisao NA ROBIJU zbog katastrofalnih propusta. Ni jedan jedini iz "Jagnjecih brigada"!

A sta je sve Dinkic unistio, to znamo cak i sad. Tadic ce i sa crnim djavolom u koaliciju samo da ostane u fotelji. I nije jedini. Dok ne pocnu jedan za drugim da odlaze NA ROBIJU mozemo samo da kukamo i pricamo u prazno - ko prezivi.

Dragan

pre 15 godina

Ako na narednim izborima budete glasali za Dinkica i G17+, FIAT ce sigurno uloziti pare. Ako ne ovog, onda sledeceg milenijuma, kada se bude delilo po 1000 eura od akcija koje je isti gospodin obecao naivnim ljudima.

Milan

pre 15 godina

Sreca njihova pa se SRS raspao, inace bi bilo tesko na sledecim izborima. Tadicu su stvarno autoritet i moc dosli glave. A a ovi manji foteljasi samo rade kako se kod nas radi vec godinama.

Sveta krava

pre 15 godina

Oni traze da im se "ponude alternativni poslovi". Gde oni zive? Ko moze nekoj fabrici da ponudi poslove? Poslovi se traze, osvajaju, cuvaju. Eto dokle je stiglo kad vec decenijama imaju status svete krave ove drzave. Kako zive radnici drugih propalih fabrika? Da li njima drzava "nudi" alternativne poslove? Sta se desilo sa fabrikom brava i okova "Bane" iz Sombora? Sa 3000 radnika spali su na 400, a i oni sad sede kod kuce. Da nije drzava mozda nesto preduzela tim povodom? Naravno da nije. Ali zato cela drzava izdvaja za Zastavu. Po cemu se oni razlikuju od drugih?

gradjanin

pre 15 godina

Vrlo je realno ovo sto se dešava sa Zastavom i Fijatom.
Trenutno zbog svetske finnasijske krize nepostoji niti jedan biznismen u svetu koji ce u svojoj zemlji reci sada ulažemo u drugu zemlju.Doživeo bi momentalni LINČ.Zato savetujem Kragujevčanima malo više strpljenja,a predsedniku njihovog sindikata da prestane da podmada radnike i javnost jer je to počelo da iritira celu dobronamernu javnost a bogami i neke državne organe koji se spremaju da ispitaju njegove stvarne namere.
Što se tiče Kupovine Chruslera
Radi se bez para uz jednu napomenu da je dotična firma vlasnik fabrike u rusiji GAZ-VOLGA,a i Fiat ima svoju fabriku u rusiji gde proizvodi DOBLO.Potez nije loš.