Dinar najjači od početka godine

Dinar je danas najjači od 25. decembra prošle godine i za kupovinu evra potrebno je 79,0738 dinara, 24 pare manje nego u petak.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

11:42

Default images

Od početka godine, evro je prema zvaničnom kursu Narodne banke Srbije samo šest dana vredeo manje od 80 dinara - 12. i 13. juna juna, tri dana u drugoj polovini aprila i 3. januara, ali nije padao ispod 79,3 dinara od 25. decembra 2007, kada je iznosio 78,34 dinara.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je u petak da su kretanja na deviznom kursu u poslednjih nekoliko dana "najbolja slika svega što se dešava u srpskoj politici i ekonomiji".

"Poslednjih dana imamo znatno veću ponudu od potražnje i jačanje dinara. Uvek smo tvrdili da će restriktivnija politika NBS imati uticaj na kurs, a podizanjem referentne kamatne stope postigli smo deo onoga što smo želeli", rekao je Jelašić.

On je izrazio nadu da će vlada Srbije biti što pre formirana i da će što pre biti započet reformski kurs, što bi trebalo da dovede do smanjenja inflacije, a tim i do smanjenja referentne kamatne stope, koja će umanjiti i cenu kredita.

U sedmicama pre i nakon izbora održanih u maju za evro je bilo potrebno izdvojiti i do četiri dinara i 80 para više nego sada, jer je kurs dinara padao do 83,87 dinara za evro. Za kupovinu evra je i tokom većeg dela februara i marta bilo potrebno više od 83 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: