Miroslav Mišković kupio Geneks

Imovina Geneksa u Beogradu prodata je danas na javnom nadmetanju za 148.800.999 evra firmi Miroslava Miškovića "NBG Propertis".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

08:14

Default images

Miškovićeva kompanija "NBG Properties" iz Beograda nastupila je na tenderu sa holandskim "IHG Menagementom", a u nadmetanju je bila uspešnija od grčke Lampse i konzorcijuma firmi Filipa Ceptera i Miodraga Kostića.

Nadmetanje je počelo od 91.800.999 evra, koliko je ponudila grčka hotelijerska grupacija Lampsa, dok je ponuda NBG Properties bila najmanja i iznosila je 86 miliona evra.

Firma Miroslava Miškovića je današnjom kupovinom pazario hotel „Kontinetal“, „CG apartmane“ i poslovni prostor, poznate kao Geneks apartmani, tenisku halu i energanu, ukupne površine 72.225 kvadrata.

Hotel "Kontinental" ima 31.453 kvadratna metra i 6.041 kvadrata zemljišta, dok "Geneks apartmani" zauzimaju površini 31.877 kvadrata, obuhvataju rezidencijalne stanove i kancelarijski prostor i 4.759 kvadrata zemljišta. Poslovni prostor, poznat i kao "Mala kula", ima 9.892 kvadrata, na površini od 937 kvadrata zemljišta.

Mišković je tako zaokružio kompleks poslovnih zgrada i hotela na Novom Beogradu, jer se "Kontinental" i "CG amartmani" nalaze odmah pored poslovne zgrade Delta holdinga i hotela koji taj biznismen gradi pored nje.

Lampsa je na tenderu nastupila preko svoje kiparske kompanije "Armini enterprisses Company", zajedno sa grčkom kompanijom "Starwood Hotel Menagement", dok je drugi konkurent Miškoviću bio konzorcijum u kojem su španska kompanija "Barcelo Hotels&Resorts" i firme Filipa Ceptera i Miodraga Kostića "Aida Asset Association" iz Lihtenštajna i "Global Real Estate&Investment" iz Beograda.

Kupci očekivali nešto nižu cenu

Direktor Delta ril estejt (Real Estate) Dejan Racić, zastupnik kupca, kazao je nakon nadmetanja da je kupovina hotela „Kontinental“ bila strateški interes za tu kompaniju, s obzirom na to da imaju dogovor sa američkom korporacijom Interkontinental o zajedničkom nastupu na tržištu Srbije.

Kako je podsetio, Delta je prošlog maja potpisala ugovor sa Interkontinentalom o izgradnji novog hotela pod njihovim brendom, pored zgrade Delta holdinga na Novom Beogradu.

„Za hotel Kontinental smo dogovorili sa idemo sa brendom ‘kraun plaza’ (crowne plaza) i to je bio naš strateški interes“, kazali su zastupnici i dodali da će biti potrebno skoro 40 miliona evra da bi taj hotel bio doveden na nivo odabranog brenda Interkontinental.

Njihovo očekivanje je bilo da će ukupnu imovinu Geneksa ipak kupiti za nešto manje novca, jer će ulaganja biti veća od 40 miliona evra. On je najavio da je obaveza da se u prvoj godini zadrže svi zaposleni, kojih je sada 550. Racić je podsetio da "NBGP Properties" ima obavezu da u narednih godinu dana zadrži sve zaposlene u "Geneksu", kao i da će sa zakupcima u Geneksovim apartmanima ugovori najverovatnije biti produženi.

On je odbio kao spekulacije novinara tvrdnje da se taj američko-srpski konzorcijum dogovorio sa špansko-srpskim konzorcijumom "Barselo-Global real estate" da cena na današnjem nadmetanju dostigne veći iznos.

Novi vlasnik je najavio da će renoviranje početi kada prikupe dokumentaciju, ali nije hteo da ogovori da li će kupovati preostalu imovinu Geneksa, između ostalog i hotele na Kopaoniku.

Za Lampsu cena prevelika

Izvršni direktor grčke Lampse Nikolas Dandolos rekao je da je razočaran što ta kompanija nije kupila Geneksovu imovinu u Beogradu i ocenio je da izlicitirana cena ne odgovara vrednosti te imovine. Kako je rekao, Lampsa je zainteresovana za ulaganja u poslovne i hotelske komplekse u Srbiji, a već su i suvlasnici Hajata i nedavno su kupili i hotel Ekscelzior.

"Mislim da je cena previsoka kada se uračunaju i neophodne investicije. U odnosu na ponuđenu cenu i veličinu hotela koji ima 450 soba smatramo da treba investirati najmanje 20 miliona evra", rekao je Dandalos.

On je izrazio razočarenje što je njegova kompanija izgubila u ovom nadmetanju, ali i dodao da je Lampsa i dalje zaintersovana za poslovanje u Srbiji i da će se "svakako vratiti ovde".

Grčka Lampsa nastupila je na današnjem nadmetanju u konzorcijumu sa kompanijom "Starvud hotel menadzment", koja upravlja poznatim hotelskim lancima Šeraton, Meridijan i Vestin, i firmom "Armini enterprajses kompani".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: