Srbija ne sme da izgubi tržište KiM

Srbija ne sme da izgubi Kosovo kao tržište, što bi mnogi jedva dočekali, kaže Milivoje Miletić iz PKS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

08:33

Default images

Miletić, koji je direktor Službe za regionalnu privrednu saradnju pri Privrednoj komori Srbije (PKS), kaže da se PKS zalaže za apsolutno slobodan protok robe sa Kosovom i Metohijom, prema sporazumu CEFTA.

On je podsetio da je UNMIK potpisnik sporazuma CEFTA u ime carinske teritorije Kosova, napominjući da je posle problema koji su nastali nelegitimnim proglašenjem Kosova, formiran radni tim sa zadatkom da uspostavi ekonomski suverenitet nad delovima Kosova koji Srbiju priznaju kao svoju državu.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da bude nikavih problema u trgovini sa tim područjem, ali su se sada pojavili problemi oko povraćaja PDV-a i da se čine napori da se izbegne dvostruko oporezivanje.

Govoreći o primeni sporazuma CEFTA u regionu, Miletić je rekao da on sada pruža mogućnost da se u robnoj razmeni koristi dijagonalna akumulacija porekla robe, uključujući sve zemlje potpisnice - a to su sve zemlje bivše SFRJ, sa izuzetkom Slovenije i Albanije.

On je podsetio da je tržište regiona za Srbiju posebno značajno, jer je ona u razmeni sa tim zemljama ostvarila suficit od 1,4 milijarde dolara, dok sa EU ima deficit od 5,5 milijardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: