Kineski FAW posetio Zastavu

Predstavnici kineske fabrike automobila FAW obišli su fabriku automobila Zastava, pred privatizaciju te kragujevačke fabrike.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2008.

12:30

Default images

Delegacija kineske kompanije FAW, u pratnji predstavnika ambasade te zemlje u Beogradu, Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju, obišla je Grupu "Zastava vozila" u Kragujevcu, gde se upoznala sa potencijalima fabrika kamiona i automobila koje su u predtenderskom postupku za privatizaciju.

Poseta kineske delegacije kompaniji Zastava vozila obuhvatila je obilazak fabrika "Zastava automobili", "Zastava Kamioni", "Zastava auto" i "Zastava AGeM", kao i pogona "Profitni centar", "Preseraj", "Mehanička obrada", "Lakirnica", "Karoserija" i "Montaža".

Posle obilaska proizvodnih pogona, pomoćnik generalnog direktora kineske kompanije Ksin Hjaugung izjavio je da je "poseta početak saradnje" i da će uslediti analiza potencijala kragujevačke Zastave.

Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević kaže da je reč "o ozbiljnoj poseti koja je veoma dobro pripremljena", te i da su "partneru dati jasni i precizni podaci o mogućnostima kragujevačkih fabrika automobila i kamiona".

Zamenik direktora Republičke agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković najavio je raspisivanje tendera za Fabriku automobila sredinom aprila, a dolazak predstavnika kineske kompanje ocenio kao prvu značajniju posetu Fabrici automobila, za koju je u decembru prošle godine objavljen predtenderski postupak.

Reč je o ozbiljnom investitoru sa kojim ćemo uskoro posetiti i pribojski FAP, rekao je Cvetković i objasnio da se radi o uzvratnoj poseti kineskih privrednika, jer je državna delegacija Srbije u decembru prošle godine posetila tu kompaniju. Cvetković je najavio dolazak i drugih potencijalnih investitora narednih nedelja, među kojima, "i jednog evropskog proizvođača automobila".

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić danas će se sastati sa predstavnicima kineske automobilske kompanije FAW, vodeće kompanije u oblasti auto industrije u Kini, koja je zainteresovana i za učešće u privatizaciji fabrike kamiona i autobusa FAP iz Priboja.
Kompanija FAW je državna kineska kompanija i godišnje proizvede blizu milion i po vozila, ima šest fabrika u Kini, a ima i zajednička ulaganja sa velikim evropskim i japanskim proizvođačima automobila za kinesko tržište. Pored automobila, FAW proizvodi i specijalna vozila, autobuse i kamione.

FAW je osnovan 1953. godine, sarađuje sa proizvođačima Audi, Ford, Hjundai), Folksvagen, Tojota i Mazda, zapošljava 133 hiljada ljudi, prodaje vozila u više od 70 zemalja i proizvodi automobile, kamione i autobuse.

Kineska kompanija ima partnerski odnos sa Folksvagenom i planira da u 2008. godini proizvede 1,8 miliona vozila. To će biti povećanje od 22 odsto u odnosu na 2007. godinu, kada je proizvedeno 1,47 miliona vozila. FAW je u januaru 2008. proizveo 166.518 vozila, premašivši plan od 145 hiljada vozila i planira da do 2010. godine poveća proizvodni kapacitet na tri miliona.

Ta kompanija ima zajedničku proizvodnju i sa Tojotom, a prema podacima sa Internet sajta kompanije, imovina FAW-a procenjuje se na 14,27 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: