Ateku odobren naknadni rok za RTB

Agencija za privatizaciju je saopštila da je produžila rok za ispunjavanje ugovornih obaveza za RTB Bor do 4. aprila ove godine

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 25.02.2008.

08:16

Default images

Pored toga, Agencija je obavestila kupca o naknadnom roku za plaćanje kupoprodajne cene i to do 4. aprila, pod uslovom da kupac do 29. februara uplati iznos od 150 miliona dolara. U slučaju da uplata pomenutog dela kupoprodajne cene ne bude izvršena do 29. februara, konačni rok za uplatu celokupne kupoprodajne cene je 14. mart.

U saopštenju se dodaje da je "dostavljanje garancije za dobro izvršenje posla u iznosu od 60 miliona dolara jedan od preduslova za zatvaranje transakcije, odnosno stupanje kupca u posed imovine, pri čemu, u skladu sa ugovorom, ova garancija može biti dostavljena u bilo kom trenutku pre zatvaranja transakcije". Prilikom podnošenja ponude kupac je dostavio licitacionu bankarsku garanciju u iznosu od deset miliona američkih dolara, u skladu sa uslovima tendera.

Rok za uplatu novca za kupovinu Rudarsko topioničarskog basena Bor istekao je 22. februara, a ugovor o prodaji imovine RTB Bora i prenosu ekspolatiacionih prava potpisan je 7. februara u Vladi Srbije. Atek je na tenderu ponudio cenu od 466 miliona dolara i ima obavezu da investira 230 miliona dolara u modernizaciju proizvodnje.

Drugi tender za prodaju imovine RTB-a objavljen je 31. avgusta prošle godine, jer prvorangirani ponuđač na prvom tenderu, rumunska kompanija Kuprom ni u dodatnom roku nije uplatila cenu od 400 miliona dolara. Kupromu je naplaćena bankarska garancija od tri miliona dolara, a u slučaju da Atek ni u dodatnom roku ne uplati kupoprodajnu cenu i njemu će biti naplaćena garancija od 10 miliona dolara.

Ambasada preporučila Ateku da ulaže u Srbiju

Ambasada Austrije u Beogradu preporučila je kompaniji Atek, koja je potpisala ugovor o kupovini Rudarsko-topioničarskog basena Bor, da nastavi poslovanje u Srbiji, kaže trgovinski ataše u toj ambasadi Tijana Jočić.

Ona kazala da je Atek tražio mišljenje od austrijske ambasade, koja je toj kompaniji savetovala da dođe u Srbiju i da nema razloga da zaustave poslovne planove. "Sa naše stane, ubeđeni smo da će Atek nastaviti realizaciju projekta u Srbiji", rekla je Jočićeva.

Prema rečima Jočićeve, investicija Ateka bi mogla da ohrabri dolazak i manjih austrijskih kompanija, ali i velikih zainteresovanih kompanija koje su već delom ušle u Srbiju. "Posle demonstracija i političkih zbivanja u Srbiji, situacija se dosta smirila" rekla je ona dodajući da će se ekonomska saradnja Austrije i Srbije i dalje dobro razvijati.

Tijana Jočić je kazala i da je interes austrijske strane dosta velik, i da će, iako su u poslednjih nekoliko dana bili zabrinuti, nastaviti poslovanje u Srbiji. "Austrija je u Srbiju od 2000. godine uložila 2,1 milijardu evra i otvorila 20.000 radnih mesta", navela je ona dodajući da u Srbiji posluje preko 280 austrijskih firmi.

Najveće su VIP, Rajfajzen banka, Hipo alpe adria banka, Erste banka, OMV i druge. Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Austrije u 2007. godini iznosila je 903 miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije 301,4 miliona dolara, a uvoz iz Austrije, duplo veći, odnosno 601,8 miliona dolara. Deficit je 300,4 miliona dolara na strani Srbije.

Kovač bez para za RTB?

Austrijski list piše da je Kovaèeva kompanija previše zadužena
Beč - Austrijski industrijalac Mirko Kovač u poslednje vreme više nije vodeća snaga u međunarodnim privrednim tokovima bakra, već više gonjeni privrednik, piše bečki dnevnik Prese navodeći da je "najnovija negativna poruka - odlaganje uplate 466 miliona dolara, koliko iznosi cena za RTB Bor".

Kovač je u izjavi za Prese rekao da nema nikakvih problema sa likvidnošću i da je uveren da će otkup RTB proteći po planu, ali da želi najpre da razmotri politički razvoj u Srbiji posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Molba za odlaganje plaćanja otvorila je spekulacije o likvidnosti kompanije Atek. One nisu neosnovane - Kovač je u velikom stilu kupovao deonice nemačke firme Afineri i belgijskog Kumerio, kako bi dostigao vodeći položaj na evropskom tržištu bakra i sprečio preuzimanje Kumerio od strane Afineri. Samo za Afineri i Kumerio on je morao da plati više stotina miliona evra. Uz to Atek je obavio dodatne kupovine", podseća list Prese.

Analitičari su u više navrata ukazivali da Kovač preterano opterećuje strukturu kapitala Ateka, pa Harald Veghofer, ekspert Unikredit banke očekuje da će neto dug Atek iznositi 523 miliona evra za prošlu godinu, što je zaduženost u visini od 133 odsto.

Analitičari smatraju i da se Kovač ne može pravdati političkim stanjem u Srbiji, jer je posao oko RTB finansijski dogovoren, a ugovor je potpisan sa Agencijom za privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: