Srbija

Ponedeljak, 29.01.2007.

14:10

NBS:Niže kamate, novi štedni zapisi

NBS je emitovala novu seriju štednih zapisa, smanjila referentnu kamatnu stopu i najavila promenu načina određivanja kursa

Izvor: B92

Default images

Odlukom Monetarnog odbora Narodne banke Srbije je snizila referentnu kamatnu stopu na dvonedeljne „repo“ hartije od vrednosti za jedan procentni poen i ona sada iznosi 13 odsto na godišnjem nivou.

Guverner NBS, Radovan Jelašić je kao razlog za ovu odluku, koja predstavlja blago smanjenje restriktivnosti monetarne politike, naveo pozitivan trend smanjenja bazne i ukupne inflacije.

„ U prošloj godini, a posebno u četvrtom kvartalu, ostvarena je niža ukupna inflacija od planirane“ izjavio je on.

Bazna inflacija u 2006. godini iznosila je 5,9 odsto, a stopa rasta cena na malo 6,6 odsto.

Centralna banka je za ovu godinu planirala baznu inflaciju u rasponu od četiri do osam odsto, uz napomenu da će monetarne vlasti „gađati“ donju granicu.

Jelašić je izjavio i da su inflatorna očekivanja smanjena i da su najavljene korekcije nekih regulisanih cena kao što je cena električne energije neće značajnije uticati na ostvarenje ciljane stope inflacije u 2007.

„Iako postoji potreba da se jedan broj regulisanih cena približi tržišnim, nije zanemarljivo da se priča i o cenama koje se u međuvremenu kreću na dole, evo i Politika je pojeftinila za jedan dinar, benzin na pumpama NIS-a, bela tehnika“, smatra Jelašić koji je naveo da od stabilizacije cena jasnu korist imaju svi građani.

Nov način utvrđivanja kursa

NBS će od 5. marta promeniti način određivanja kursa odnosno umesto dosadašnje procedure, kada se na tzv. „fiksing“ sastanku (Međubankarskog deviznog tržišta) kurs određuje na osnovu trgovine devizama između centralne banke i komercijalnih banka, kurs će se u najvećoj meri određivati na osnovu ponude i potražnje među samim komercijalnim bankama.

„Narodna banka želi da smanji svoju ulogu u određivanju kursa i prepusti to tržištu. Pošto je promet devizama između banaka najveći pre i posle „fiksing“ sastanka, kurs će se određivati na osnovu prometa na međubankarskom tržištu pre i posle „fiksinga“.

NBS će od 1. maja od menjača primati svega tri valute (EUR, USD, CHF), a provizija menjača, koja je od ove godine smanjena na 0,5 odsto, do kraja godine biće smanjena na 0,1 odsto.

Novi zapisi

Monetarni odbor je doneo i odluku o prvoj emisiji štednih zapisa u 2007. godini sa datumom izdavanja od 5. februara, a rokom dospeća kroz 360 dana, odnosno 31. januara 2008. godine. Ukupna nominalna vrednost nove emisije je jedna milijarda dinara, a kamatna stopa je utvrđena u visini od 14 odsto godišnje.

NBS je pokrenula i medijsku kampanju čiji je cilj da promoviše dinarsku štednju. „Dinarska štednja čija je kamatna stopa viša nego kod devizne štednje uvek pobeđuje inflaciju“ poručuje guverner dodajući da je cilj kampanje povećanje dinarske štednje u poslovnim bankama, a ne promocija štednih zapisa NBS.

Slaba konkurencija, a ne „prejak“ kurs

Jelašić je naveo i vlastiti primer da se razlike u cenama u Srbiji ne mogu objasniti deviznim kursom. Guverner je naime, hteo da kupi LCD televizor u upoređivao je cene istog modela u tri velike prodavnice tehnike. Cena se kretala u rasponu od 828 do 1098 evra za isti uvozni televizor.

O neefikasnoj konkurenciji na domaćem tržištu tržištu tehnike kod nas govori i podatak da isti televizor (dalekoistočnog proizvođača) u susednoj Mađarskoj košta 625 evra, a u Nemačkoj svega 549 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

21 h

Podeli: