Srbija

Ponedeljak, 25.11.2013.

09:08

Aduti su Valter, Novak, meso, vino

Kina želi da pomogne zemljama Centralne i Istočne Evrope u izgradnji infrastrukture i to kreditom od deset milijardi dolara, poručio premijer Kine Li Kećijang.

Izvor: Tanjug

Default images

On navodi da Kina ovaj deo Evrope ceni zbog visokokvalitetnih mesnih i mlečnih proizvoda, vina, odlične turističke ponude i prilike za ulaganje u infrastrukturu.

Kećijang je u tekstu za "Politiku" naveo da će posetom Bukureštu i Drugom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope dodatno unaprediti saradnju sa 16 zemalja iz ovog dela sveta.

Kineski premijer je u tekstu naveo da je dodatno otvaranje kineskog tržišta prilika za ceo svet, a da ovaj deo Evrope ima svoje adute, a naveo je i da je on već poznat građanima Kine zbog klasičnih filmova, turističke ponude, ali i Novaka Đokovića, koji u Kini uživa veliko poštovanje i nosi počasni nadimak Sjao De.

Kećijang je istakao i da je most u Beogradu koji grade kineska preduzeća postao simbol prijateljstva dve zemlje i da Kina želi da pronađe način da pomogne izgradnji infrastrukture.

"Kina želi da zajedno sa ovim državama pronađe fleksibilan način za korišćenje posebnog kredita u vrednosti od deset milijardi američkih dolara za pomoć izgradnji infrastrukture", istakao je Li.

Prema njegtovim rečima, u većini zemalja Centralne i Istočne Evrope neophodno je unapređenje železničkih pruga, puteva, luka i drugih saobraćajnih kapaciteta.

"Kina je i dalje država u razvoju. Prosečni bruto društveni proizvod tek je premašio šest hiljada američkih dolara, što je manje u odnosu na mnoge zemlje Centralne i Istočne Evrope", naveo je kineski premijer.

On je podsetio da je Kina sa Albanijom i Mađarskom potpisala sporazume o trgovinskoj transakciji lokalnim valutama, a s Rumunijom su postignuti vidni rezultati u gajenju poljoprivrednih kultura.

Li je dodao da će Kina i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope razmatrati i mogućnosti osnivanja turističke federacije koja bi učinila turizam lakšim.

Na dvodnevnom samitu premijera zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se održava danas i sutra u Bukureštu učestvovaće premijer Srbije Ivica Dačić s ministrima energetike i saobraćaja Zoranom Mihajlović i Aleksandrom Antićem.

Dačić će se sastati Lijem i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, s kojim će razmotriti mogućnosti rekonstrukcije pruge između Beograda i Budimpešte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

7 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: