Srbija

Četvrtak, 24.04.2014.

12:22

Švajcarske firme osnovale komoru

Švajcarsko-srpska privredna komora radiće na jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje, rečeno je u Beogradu na predstavljanju te privredne asocijacije.

Izvor: Beta

Default images

Komora je registrovana u martu 2014, a prvi sastanak će održati u junu.

Jedan od osnivača Švajcarsko-srpske privredne komore, regionalni direktor kompanije Nestle adriatik Ansgar Borneman, rekao je da će to udruženje privrednika pružiti podršku održivom razvoju Srbije i biti glas privrednika. "Uloga Komore je da pruži sve potrebne podatke kompanijama iz Švajcarske koje žele da posluju u Srbiji i srpskim kompanijama koje planiraju da šire poslovanje u Švajcarskoj", istakao je Borneman.

On je dodao da je cilj Komore i da uspostavi vezu s donosiocima odluka u Srbiji, kako bi doprinela poboljšanju poslovne klime.

Potpedsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović kazao je da su ekonomski odnosi Srbije i Švajcarske prošli značajan put u poslednjih 14 godina i da se pokazalo da je Srbija bitna za švajcarske kompanije.

"Švajcarska privreda računa na srpske kompanije kao na partnere", rekao je Vesović i istakao da će Privredna komora Srbije pružiti podršku u daljem radu Švajcarsko-srpske privredne komore.

Otpravnik poslova Ambasade Švajcarske u Srbiji Žan-Lik Oš kazao je da je sada ključni trenutak za reforme u Srbiji i da Švajcarska pruža podršku mandataru za sastav nove vlade Aleksandru Vučiću, budućoj vladi i Skupštini da preduzmu promene koje su ključne za dolazak investitora.

Trgovinska razmena Švajcarske i Srbije, kako je rekao, u 2013. godini je iznosila oko 320 miliona dolara i on očekuje da će uzlazni trend biti nastavljen, kao i da će trgovinski odnosi dve zemlje ići u pozitivnom pravcu.

Švajacarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner srpske privrede u okviru EFTA regiona, jer robna razmena dve zemlje učestvuje u ukupnoj robnoj razmeni sa tom ekonomskom grupacijom više od 85 odsto.

Srbija je 2013. izvezla u Švajcarsku robu vrednu vise od 104 miliona dolara, a uvoz je bio u vrednosti od 212 miliona dolara.

Najviše se izvezeno električne enegrije, bakra, delova nameštaja, malina i guma za automobile, a uvezeno lekova, plastike, lepkova i dijagnostičkih reagensa.

Najveći investitori iz Švajcarske su Holcim, koji je kupio Fabriku cementa Novi Popovac, zatim Hom arts, koji je kupio Jugošped i Centrotekstil, Fidelinku je kupio Mineko, a Fabriku lekova Beograd kompanija Farma svis.

Švajcarska je od 2001. do 2012. dodelila Srbiji donacije i humanitarnu pomoć u iznosu od 122 miliona evra, pre svega za energetski sektor, reformu i modernizaciju državne uprave i pomoć lokalnoj samoupravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: