Srbija

Četvrtak, 14.11.2013.

17:00

Bez gazde, posla i bez subvencija

Subvencije za Železaru Smederevo nisu predviđene budžetom za sledeću godinu, rečeno je za B92 u Ministarstvu privrede.

Izvor: B92

Default images

"Kada je reč o Ministarstvu privrede, budžetom za narednu godinu predviđen je novac samo za odranije ugovorene obaveze kao što su subvencije za Fijat i Jat. Sve ostalo se prebacuje u Tranzicioni fond", rekao je Aleksandar Stevanović savetnik ministra privrede.

Prema njegovim rečima, iz tog fonda država će kupovati potraživanja radnika po osnovu zaostalih plata i omogućiti ispatu otpremnina

Podsetimo, i ministar privrede Saša Radulović je nedavno u Kažiprstu izjavio da je problem Železare isti kao i kod drugih preduzeća, s tim što je u Železari situacija komplikovanija, jer su potrebne ogromne investcije da bi se proširio proizvodni program.

On je rekao da postoje zainteresovani investitori, ali da niko neće ući u preduzeće koje je u haosu, odnosno ne zna se kolika je vrednost kapitala i potraživanja, ukazavši da lična karta za to preduzeće još nije kompletirana ni posle dva meseca.

Kada je reč o budžetu za narednu godinu, ministar kaže da je budžet Ministarstva privrede potpuno drugačiji od budžeta iz prethodnih deset godina, jer su subvencije ukinute i prešlo se na drugačiji način pomoći privredi putem Garantnog fonda.

"Ono što je ostalo od subvencija odnosi se samo na obaveze koje su preuzete u prethodnim godinama, pre nego što je rekonstruisana vlada počela da radi", kazao tada Radulović.

Inače, novo Ministarstvo privrede dobiće u sledećoj godini, prema predlogu budžeta, 47,56 milijardi dinara. Od toga je predviđeno je 20 milijardi dinara za Tranzicioni fond.

List Danas piše da bi gašenje Železare Smederevo koštalo bi mnogo više nego očuvanje proizvodnje.

U ovom trenutku niko u Vladi nije spreman da prognozira šta će biti sa Železarom u Smederevu niti da preporuči rešenje, jer jeste izvesno da državno vlasništvo ne može biti trajno opredeljenje, ali iskustvo uči da ni privatizacija po svaku cenu nije pouzdana, naveo je list.

Politika danas, takođe navodi, da u Predlogu budžeta za 2014. "Železare Smederevo” praktično nema.

"Ako pre konačnog usvajanja plana državne kase za predstojeću godinu ne dođe do nekih izmena, nekadašnjem čeličnom gigantu preti katanac. Da li će se država odreći svoje čeličane ili će ipak naći način da spasi ovu stratešku granu, sudbinu 5.500 radnika, njihovih porodica i čitavog Smedereva, uskoro će biti poznato", piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

15 h

Podeli: