Srbija

Nedelja, 14.11.2010.

00:06

U minusu od 162 dinara čim ustanemo

Prosečnoj srpskoj porodici mesečno nedostaje 5.000 dinara za puko preživljavanje. Ta brojka se još povećava kako idemo ka jugu zemlje.

Izvor: Press

Default images

Prosečan građanin Srbije svakog dana je siromašniji za 162 dinara. Do te brojke dolazi se prostim oduzimanjem prosečne plate od potrošačke korpe i računa koje svako od nas mora da plati.

Zbog toga veći deo građana Srbije, baš kao i država, odlučuje da prištedi na računima za struju i komunalije.

Ova situacija, naravno, dramatično se menja od severa ka jugu, pa izuzev Vojvodine i Novog Sada, našim sunarodnicima nedostaje i mnogo više od tih famoznih 5.000 dinara mesečno za puko preživljavanje, izračunali su ekonomisti.

Oni kažu da jedan dan u Srbiji prosečnu četvoročlanu porodicu košta otprilike 2.500 dinara, ne računajući eventualne zdravstvene usluge, kvar nekog uređaja u domaćinstvu, da ne pričamo o odlasku u pozorište ili na odmor. S prosečnom platom od 34.570 dinara u septembru, prosečna porodica „kratka" je za 5.000 dinara. A mnogo porodica u Srbiji može samo da sanja tolika primanja.

Miroslav Zdravković, urednik sajta ekonomija.org, kaže da su dnevni troškovi zapravo onoliki koliko smo sposobni da platimo jer većina stanovnika Srbije nije platežno sposobna da plati realnu cenu života u Srbiji. Egzaktni podaci govore da četvoročlana porodica u centralnoj Srbiji i Vojvodini može da potroši 1.000 dinara na dan, a u Beogradu i Novom Sadu dnevni kapacitet za potrošnju raste na oko 2.000 dinara.

"Mesečna potrošnja po stanovniku van Beograda i Novog Sada iznosi od 8.000 do 11.000 dinara mesečno. Kada se 8.000 podeli sa 30, dolazi se do podatka da je dnevno za život potrebno oko 270 dinara. Kada se to pomnoži sa četiri člana domaćinstva, dobijamo oko 1.040 dinara, koliko dnevno na raspolaganju ima četvoročlana porodica. U Beogradu i Novom Sadu ta brojka je skoro duplo veća, pa porodice na raspolaganju dnevno imaju oko 2.000 dinara. Ovi troškovi ne pokrivaju ni komunalije, zbog čega veliki deo stanovništva plaća račune kad ima novca za to", objašnjava Zdravković.
Ekonomista Milan Kovačević kaže da su dnevne potrebe četvoročlane porodice u Srbiji daleko veće od 2.500 dinara, kao i da se manjak nadomešćuje crnim tržištem i kreditima.

"Život u Srbiji je mnogo skuplji na dnevnom nivou od te brojke. Prvi ja potrošim dnevno mnogo više od toga, a samo mi je račun za struju veći od onoga što ste vi uzeli kao parametar. Građani ne mogu da troše više od onoga čime raspolažu osim ako ne namaknu neki dinar na crnom tržištu ili putem kredita. Generalno, kod nas krediti ne povećavaju prihode osim u poslednje vreme, otkako je Dinkić uveo gotovinske kredite koji su porodicama povećali prihode mimo njihovih mogućnosti", kaže Kovačević.

Miroslav Zdravković ukazuje i na to da je 70.000 ljudi uzelo stambene kredite. Od 1.800.000 zaposlenih, to znači da se tri odsto dodatno „upropastilo". Ipak, i pored loše ekonomske situacije, Srbi prema evropskim standardima i dalje spadaju među najbolje platiše u otplati kredita.

To potvrđuje i Milan Kovačević, podvlačeći da je najveći dužnik - država, koja, kao ni građani, nema para da servisira svoje dugove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: