Srbija

Petak, 10.12.2010.

19:47

Gas treba da bude skuplji 30 odsto

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže za B92 da je cena gasa za potrošače u Srbiji čak 30 procenata niža od one koliko bi trebalo da bude.

Izvor: B92

Default images

On dodaje i da je veliki problem i dalje činjenica da se gas neredovno plaća.

„Nama se plaća sa prosečnim zakašnjanjem od 300 dana“, kaže Bajatović i podseća da je evro pre 300 dana vredeo 95 dinara, dok je danas 107 dinara.

Direktor Srbijagasa objašnjava da kompanija zbog toga po svakom evru ima gubitak od 12 dinara samo na kursnim razlikama i naglašava da se Srbijagasu duguje gotovo pola milijarde evra.

Bajatović kaže da gas sigurno neće poskupeti pre Nove godine i dodaje da je to politička volja unutar vladajuće koalicije. On objašnjava da će se o daljim koracima tek razgovarati i navodi da to zavisi od dogovora vezanih za budžet za 2011. godinu.

Srbijagas je tražio od države garancije u budžetu u vrednosti od oko 200 miliona evra za novo zaduživanje kako bi se nadomestio manjak novca zbog neposkupljenja i neredovnog plaćanja gasa.

Istovremeno, Srbijagas je postao vlasnik kompanije za proizvodnju mesa Agroživ za 11,3 miliona evra. Ta kompanija je od 2008. u stečaju i u drugom pokušaju da se za njega pronađe strateški partner, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, Srbijagas je bio jedini koji je konkurisao za kupovinu.



Bajatović odbacuje kritike da bi preuzimanja kompanija od strane Srbijagasa mogla da dovedu do poskupljenja tog energenta. On navodi da je cena gasa strogo kontrolisana od strane države i objašnjava da će Srbijagas verovatno podići kredit da plati kompaniju Agroživ.

Direktor Srbijagasa smatra da je ta transakcija dobra za obe kompanije, kao i za državu i građane. On navodi da je kompanija procenjena da vredi oko četiri puta više nego što je Srbijagas pristao da plati za nju.

On dodaje da Agroživ dobro posluje i sada dok je u stečaju i navodi da je za državu bitno da zadrži deo kontrole nad tržištem živinskog mesa na kome je Agroživ jedan od lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

19 h

Podeli: