Srbija

Sreda, 09.11.2011.

21:29

Svarovski pravi nakit u Subotici

U Suboticu dolaze dva nova investitora, italijanska kompanija za proizvodnju donjeg veša Kalcedonija i proizvođač kristalnog nakita Svarovski iz Austrije.

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Default images

Vlada Srbije je usvojila sporazum između države i prestižnog austrijskog investitora, kompanije Svarovski, koji će u narednom periodu i formalno potpisati Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i ova kompanija.

Kompanija planira da se u prvoj fazi uloži 15 miliona evra u Subotici i počne osnovnu proizvodnju, koja obuhvata proces obrade, spajanja i pakovanja kristala, koji će kompletno biti namenjeni izvozu. Postoji mogućnost proširenja investicije kroz drugu fazu, što će značiti i povećanje iznosa investicija Svarovskog u Srbiji, ističe se u saopštenju. U pregovorima sa ovim vodećim svetskim proizvodjačem, koji su vođeni tokom ove godine, učestvovali su predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) u saradnji sa austrijskom ambasadom.

U planu je da se u italijanskoj Kalcedoniji ukupno zaposli 1.000 Subotičana, a u austrijskoj 600. Kalcedonija će otvoriti proizvodni pogon u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku na površini od 18.000 kvadratnih metara. Izgradnja proizvodne hale počinje u martu naredne godine, a pored bi trebalo da i Svarovski podigne pogone za proizvodnju nakita.

"Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan što će jedna velika firma da investira u Suboticu", rekao je gradonačelnik Saša Vučinić. On dodaje da su "pregovore s Italijanima počeli polovinom ove godine, a s Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije i Ministarstvom ekonomije dogovoreni su svi detalji o podsticajima za zapošljavanje".

"Usvojen je i plan za detaljne regulacije za deo Industrijske zone u Malom Bajmoku tako da radovi mogu početi. Italijani planiraju da investiraju 20 miliona evra", kaže Vučinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: