Srbija

Sreda, 08.08.2012.

19:22

"Šta je Šoškić javljao vladi?"

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je za B92 da nisu tačne spekulacije da je on predložio osobu za mesto direktora Uprave za kontrolu NBS-a.

Izvor: B92

Default images

Što se tiče afere Agrobanka, Dinkić je rekao da je "nemoguće" da Narodna Banka Srbije nije znala za zloupotrebe i gubitke u Agrobanci.

On je naglasio da istražni organi treba da idu do kraja i ispitaju ko je odgovoran za gubitke od oko 300 miliona evra.

"Treba ispitati šta su prethodni guverner Dejan Šoškić i nadležna viceguvernerka Mira Erić Jović tada rekli vladi i da li su im na vreme rekli i da li su ih na vreme upozorili šta se dešava u 'Agrobanci'", rekao je ministar Dinkić gostujući u vestima na B92.

Dinkić je rekao da je sredinom prošle godine NBS izvršila kontrolu Agrobanke i ustanovila da joj kapital iznosi oko sedam miliona evra, a po Zakonu o bankama kapitalni cenzus banaka u Srbiji mora da bude najmanje 10 miliona evra, tako da je zbog toga uvela prinudnu upravu.

NBS mora da ispita ko je vršio zloupotrebe u toj banci i ko je tačno odgovaran i kome su odobravani krediti po povlašćenim uslovima, naglasio je Dinkić.

Dinkić je podsetio da je prethodna vlada samo "upumpala" 100 miliona evra u Novu Agrobanku, proglasila stečaj jednog dela te finansijske institucije, a jedan deo malih akcionara banke zbog toga tuži državu, tako da je nastao "opšti galimatijas". Dušan Antonić, bivši čelnik Agrobanke, napustio je jutros Srbiju i više nije dostupan policiji i pravosudnim organima, saznaje B92.

Kako saznajemo, policija je imala nameru da ga danas privede na informativni razgovor. Takođe, saznajemo i da je u međuvremenu uhapšeno troje ljudi iz uprave Agrobanke. Agencija Tanjug je pola sata nakon objave B92 javila da je petoro Antonićevih službenika lišeno slobode.

Agrobanka je zbog gubitka od 300 miliona evra izgubila dozvolu za rad i NBS je uvela prinudnu upravu, a poslednjim mesecima afera u toj banci je u žiži interesovanja srpske javnosti.

Antonić je juče za B92 odbacio kao neosnovane spekulacije da je banka poslovala sa gubitkom dok je on bio na njenom čelu, tvrdeći da je 2010. završila sa dobitkom od 1,1 milijardi dinara.

Antonić je izrazio spremnost da se pojavi pred istražnim organima, ukoliko ga pozovu, napominjući da svoje reči moze da potkrepi papirima i ugovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

18 h

Podeli: