Srbija

Sreda, 06.11.2013.

09:26

Ko u Srbiji najkraće čeka posao?

Na posao u Srbiji najduže čeka stomatolog, prosečno pet godina i pet meseci, a najkraće specijalista plastične hirurgije koji radno mesto dobije za oko 73 dana.

Izvor: 24 sata

Default images

Među kandidatima sa fakultetskom diplomom na posao je, prema oktobarskim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, dugo čekao i profesor opštenarodne odbrane, čak 1.752 dana, ali i istoričari i sociolozi.

Sa visokim obrazovanjem do posla su istovremeno brzo dolazili pedijatri, anesteziolozi i farmaceuti.

Sa srednjom školom lako su se zapošljavali carinski tehničari i kozmetičari. Najteže je bilo tekstilcima, kožarima, ali i ekonomskim tehničarima, koji su na posao u proseku čekali oko 1.200 dana. Manje su bili traženi i trgovački, turistički, ugostiteljski i geološki tehničari, te medicinske sestre, daktilografi, aranžeri u trgovini, brodovođe, tehničari za lovstvo i ribolovstvo...

Maturanti gimnazije do posla u proseku stižu za 1.204, a ekonomski tehničari za 1.168 dana.

Stari zanati istovremeno izumiru. Poslodavci slabo traže jorgandžije, kišobrandžije, abadžije, kolare, bižutere, bačvare, bunardžije, kotlare-kazandžije, snovače, ćilimare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Podeli: