Srbija

Utorak, 06.08.2013.

10:27

Ko će markirati gorivo u Srbiji?

Kompanija SGS jedina je podnela ispravnu ponudu na tenderu za usluge obeležavanja derivata nafte u Srbiji, koje bi trebalo da spreči nelegalnu prodaju goriva.

Izvor: Tanjug

Default images

Pomoćnik ministra energetike, Petar Stanojević, najavio je nakon otvaranja ponude u ministarstvu, da bi proces obeležavanja goriva trebalo da počne u decembru ove godine.

Na taj način će, kako je rekao, prihodi budžeta biti povećani za 50 do 100 miliona evra godišnje, jer se procenjuje da se za toliko nelegalno proda goriva u Srbiji.

"'Na crno' se proda između pet i 10 odsto svih količina goriva, a obeležavanje to treba da spreči, jer se u promet ne može pustiti gorivo koje nije markirano, odnosno obeleženo. To je kao stavljanje akcizne markice na akcizne proizvode, samo što je ovde akcizni proizvod tečan, pa se malo drugačije radi", rekao je Stanojević.

On je najavio i da će Srbija za ne više od godinu dana dobiti nacionalnu laboratoriju, koja će moći da kontroliše sve vrste goriva, odnosno uzimaće se uzorci sa svih benzinskih stanica svih vrsta derivata jednom godišnje, čime će se obezbediti kvalitet goriva za potrošače.

Stanojević je napomenuo da se radilo o međunarodnom tenderu, da je 10 kompanija podiglo dokumentaciju, a dve su podnele ponude, od kojih je jedna bila neispravna.

Za dvadesetak dana biće poznato da li kompanija SGS ispunjava uslove tendera.

Pomoćnik ministra napomenuo je da SGS zapošljava 75.000 ljudi u svetu, ima 1.500 kancelarija i promet od 5,5 milijardi evra.

Sa njom u konzorcijumu je kompanija Autentiks koja je obavljala devet nacionalnih programa markiranja i koja svojim markerima pokriva 56 odsto tržišta goriva na teritoriji Amerike, a radi sa šest brendova među kojima je i Šel.

Vlada Srbije je 20. maja usvojila je Uredbu o obeležavanju, odnosno markiranju derivata nafte.

Tom uredbom propisuje se način markiranja derivata nafte, čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje sistema koji će omogućiti otkrivanje derivata nafte koji na tržište Srbije nisu stavljeni na propisan način, kao i kontrolu tržišnih tokova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

11 h

Podeli: