Nestašice već počele, a najgore tek sledi

Vremenske neprilike ove godine su nanele velike štete voćarima u Bosni i Hercegovini, a posledice su već počeli da osećaju i potrošači.

Region

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

15:28

Nestašice već počele, a najgore tek sledi
Foto: Thinkstock

Ali, voćari tvrde da najgore tek sledi, odnosno da će na bosanskohercegovačkom tržištu zavladati nestašica voća, posebno jabuka, te da će cene ići iznad tri marke.

Kada je reč o jabukama i šljivama, šteta u opštini Konjic je stopostotna, a iz Udruženja voćara Konjic ističu da situacija nije ništa bolja ni u ostalim delovima FBiH.

"Na kruškama je šteta 80 odsto, jedino su se kasne sorte uspele očuvati. Šteta je stopostotna i na orasima, većina ih se osušila. Većina jagodičastog voća je propala jer se na području naše opštine uglavnom uzgajaju maline polka koje su izrasla oko 70 centimetara i smrzle. Proizvođači su uspeli iskoristiti samo 20-30 odsto. Otkupa faktički nemamo, jer smo stradali 100 odsto", kazao je predsednik Udruženja voća Konjic Mensur Duraković.

Stanje je katastrofalno i u Republici Srpskoj gde je jedino proizvodnja breskve zadovoljavajuća, a cene prihvatljive i za proizvođače i za potrošače.

"Šljive i kruške su u deficitu, podbacile su sve sorte. Šljiva je podbacila najmanje 50 odsto, kruška čak do 80 procenata. Nije ni bila jaka proizvodnja, a najviše kruške je otišlo u preradu jer su niske temperature i mraz u proleće naneli oštećenja na plodovima i kvalitet je bio loš. Jabuke fali i u Evropi, najmanje između 40 i 50 odsto, a na našem tržištu nemamo proizvodnju veću od 30 procenata. Trenutno imamo dovoljno da snabdevamo naše kupce, ali tome će brzo doći kraj", rekao je Dragoje Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS.

Voćari iz RS-a proizvode trenutno drže u hladnjačama, a Dojčinović ističe da ga nerado prodaju jer su cene veoma niske.

"Naša cena je između 50 i 60 feninga, a trgovci je uvećaju dva-tri puta. Cena jabuka u trgovinama je između 1,5 i 2 KM, a neke sorte se čak prodaju po ceni od 3 KM. To nije realno za naš standard. Najviše zarade imaju trgovci i otkupljivači jer se svi ugrađuju u cenu", navodi Dojčinović.

Sagovornici tvrde da će voća biti sve manje, a cene sve više.

"Porast se može očekivati naredne godine, u periodu kada se voće najviše koristi. Recimo, jabuke su najskuplje krajem februara i početkom marta i cene će sigurno biti veće od 3 KM", kaže Duraković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: