Rušenje na CG primorju: Bolja veza i sa Albanijom

Najjužnija opština u Crnoj Gori spremna je za proces legalizacije. Zarad elitnog, turizma kreće rušenje nelegalnih objekata i bolje povezivanje sa Albanijom.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

12:48

Rušenje na CG primorju: Bolja veza i sa Albanijom
Foto: Thinkstock

Predsednik Opštine Ulcinj, Nazif Cungu, kazao je za Dnevne novine da će najjužnija opština biti spremna za proces legalizacije, te da će na meti rušenja biti samo oni objekti koji su izgrađeni na područjima gde su predviđeni infrastrukturni objekti i tamo gde nije predviđena gradnja.

“Kašnjenje donošenja Prostorno planske dokumentacije (PUP-a) kao i ostale dokumentacije, uticalo je na intenziviranje neformalne gradnje koja nije bila pojava samo u Ulcinju već i u ostalim gradovima Crne Gore, posebno u primorskim opštinama. Većina tih objekata će biti obuhvaćena planskim dokumentima, ali postoje i oni objekti koji će biti na meti rušenja”, ističe Cungu, dodajući da krivicu za tu pojavu ne može prepisati samo investitorima već i lokalnoj samoupravi i državi. On smatra da ne bi bilo korektno da se ruše svi objekti.

“Naša obaveza će, nakon usvajanja PUP-a, biti da ubrzamo donošenje planske dokumentacije u koju ćemo uvrstiti i objekte u maksimalno mogućoj meri koji su već izgrađeni, dok ćemo primeniti adekvatne mere samo nad onim objektima koji su sagrađeni na prostorima gde su predviđeni infrastrukturni objekti i na pojedinim mestima gde gradnja stambenih objekata nije dozvoljena. Inspektori zaštite prostora su već počeli sa uklanjanjem privremenih objekata u zoni morskog dobra na prostoru od Port Milene do Ade i najavili rušenje nekoliko objekata u Pinješu i u Štoju”, istakao je Cungu.

Prema njegovim rečima, broj nelegalno sagrađenih objekata nije poznat, ali će se do tog podatka uskoro doći.

Dodaje, da su razrađeni planovi i za sam proces legalizacije sa kojom će doći do punjenja opštinske kase kroz poresku politiku kroz koju će i investitori imati olakšice za plaćanje komunalija, a opština će ubirati značajna sredstva.

Prvi čovjek Ulcinja kaže da lokalna administracija ima planove da u narednih deset godina od tih sredstava, koje će na ovaj način sakupiti i sredstvima iz drugih opštinskih izvora, obezbedi infrastrukturu koja će doprineti dugoročnom uređenju prostora.

On je kazao i da su se usvajanjem PUP-a stvorili uslovi za podsticaj za rad lokalne uprave, to predstavlja skidanje blokade u procesu razvoja grada i donošenja detaljnih urbanističkih planova. Među novinama PUP-a je i planiranje brze saobraćajnice od četiri kolovozne trake u naselju Štoj i most preko reke Bojane koji će povezati Crnu Goru sa Albanijom i omogućiti dodatnu valorizaciju grada kao destinacije elitnog turizma, imajući u vidu da se u naselju Velike plaže planira izgradnja turističkih kompleksa viših kategorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: