Hrvati mame radnike: Komšije, evo šta nudimo

Kako je do kadrova u turizmu u Hrvatskoj sve teže doći, turističke kompanije smišljaju inovativne načine kojima će privući zaposlene.

Region

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

14:30

Hrvati mame radnike: Komšije, evo šta nudimo
Foto: Thinkstock

Brojne kompanije koje posluju na samom jugu po radnike i dalje odlaze u susednu Bosnu i Hercegovinu.

Sunčani Hvar tako u martu u Tomislavgradu organizuje Dane otvorenih vrata. U sastavu Sunčanog Hvara je sedam hotela visoke kategorije, koji u ovoj godini planiraju da zaposle više od 600 sezonskih radnika, a sa potragom su krenuli već krajem prošle godine.

Radi se o kandidatima koji uz BIH, imaju i hrvatsko državljanstvo, zbog čega ne ulaze u kvote za uvoz radne snage.

Maistra ove godine planira da zaposliti 2.500 sezonskih radnika. U odnosu na prošlu godinu, to je oko 300 radnih mesta više što je u skladu s većim obimom posla u predsezoni ove godine ali i potrebom za zapošljavanjem novih delatnika u nedavno otvorenom porodičnom hotelu Amarin u Rovinju, kažu u kompaniji. U Maistri ističu da, iako najveći broj delatnika dolazi iz Istre, Maistra organizuje i plaća smeštaj svim radnicima kojima je potreban.

Takođe, svi radnici imaju pravo na topli obrok kao i naknadu za prevoz na posao, što su dodaci na platu. Pritom, tokom cele godine sprovode programe edukacije za sve kategorije zaposlenih, od menadžmenta do sezonskih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: