Makedonci panično dizali novac, izgubili milione

Građani i firme u Makedoniji su krajem aprila, zbog špekulacija o devalvaciji denara usled zaoštravanja političke krize, iz banaka povukli 108,6 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

15:28

Makedonci panično dizali novac, izgubili milione
Foto: Thinkstock

Na taj način su izgubili oko četiri miliona evra kamata, objavila je centralna banka.

Kako prenose makedonski mediji, najveći deo novca su podigli građani 62,8 miliona evra, a firme su povukle 42 miliona evra, ali su one smanjile uloge u denarima i povećale u devizama.

Preostalih četiri miliona evra su povukle druge institucije.

Prema navodu NBM, više od 217 miliona evra dostižu gubici ekonomskoh subjekata na osnovu neostvaranih kamata zbog prevremenog povlačennja oročenih dinarskih uloga u aprilu.

Građani će, dodaje se, imati i trošak kod kursnih razlika kada ponovo pretvore devize u denara, što se procenjuje ukupno na oko 23 miliona denara.Iz centralne banke navode da je u aprilu povučeno 1,8 odsto depozita u poslovnim bankama, ističući da je situacija sada stabilizovana.

Visoka potražnja građana za devizama u poslednjoj sedmici aprila, se nakon mera NBM i povećanja kamatne stope na tri odsto, postepeno normalizovala, što se vidi i u stalnom smanjivanju potražnje za devizama.

Podseća se da su predstavnici Narodne banke poslednje sedmice aprila uporno saopštavali da se radi o “orkestriranim glasinama” da će denar devavirati, a ne o realnim ekonomskiim poremećajima tržišta i isticali da nema razloga za paniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: