Hrvatska lovi porez na zaradu u inostranstvu

U poslednje vreme sve više hrvatskih građana zarađuje na daljinu kroz različite oblike poslovnih aranžmana sa inostranim poslodavcima.

Region

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

12:19

Hrvatska lovi porez na zaradu u inostranstvu
(Foto: Thinkstock.com)

Poreska uprava krenula je u uterivanje poreza na dohotke koje su Hrvati zaradili radom u inostranstvu. Ovih dana brojni građani koji nisu prijavili inostranu zaradu dobili su pozive pod pretnjom kazni da hitno ispune svoje poreske obaveze

U poslednje vreme sve više hrvatskih građana zarađuje na daljinu kroz različite oblike poslovnih aranžmana sa inostranim poslodavcima. Najčešće su to poslovi frilensera u ICT industriji (programiranje, veb dizajn) i drugim kreativnim delatnostima (novinarstvo, umetničke delatnosti) koje mogu raditi za inostrane poslodavce, a da pritom ne treba da menjaju mesto boravišta.

Takvi poslovi temelje se na ugovorima o delu ili autorskim ugovorima, a isplaćeni prihod iz inostranstva poreznici tretiraju kao drugi dohodak na koji treba platiti sva davanja, isto kao i na istu vrstu prihoda ostvarenih u zemlji.

Kako Poreska uprava dosad nije raspolagala kompletnim podacima o prihodima fizičkih osoba iz inostranstva, mnogi ih nisu prijavljivali, pogotovo kada se radilo o malim svotama. Međutim ulaskom u Evropsku uniju na osnovu razmena podataka sa drugim državama poreznici imaju uvid u prihode hrvatskih građana ostvarenih u inostranstvu, pišu regionalni mediji.

Stoga je Poreska uprava ovih dana upozorila poreske obveznike koji ostvaruju primanja van RH da regulišu svoje poreske obaveze.

“U određenim slučajevima radi se o obavezi plaćanja poreza na dohodak, a ponekad o uređivanju statusa poreskog obveznika”, pojašnjavaju poreznici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: