Hrvatima cveta, rekordna potrošnja

Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj u julu je bio najveći od septembra 2007. U odnosu na godinu dana pre nominalno je porastao 3,7 odsto, a realno 4,5 odsto.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

14:24

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošnja raste već 12. mesec zaredom, a u julu je zabeležen znatno brži rast nego mesec dana pre, kada je potrošnja porasla 0,9 posto, preneo je portal Seebiz.

Analitičari Rajfazen banke smatraju da je najveći pozitivan uticaj na julske podatke došao od vrlo uspešne turističke sezone. Iako ističu da će nepovoljni uslovi na tržištu rada i dalje ograničavati snažniji rast potrošnje, oni do kraja godine očekuju pozitivnu stopu rasta u trgovini na malo, što će se pozitivno odraziti i na bruto domaći proizvod (BDP).

Upravo je jačanje lične potrošnje, uz rast izvoza, bio glavni činilac rasta BDP-a u drugom tromesečju ove godine, već treći kvartal zaredom, smatraju u Rajfajzen banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: