CG očajni: Nema Rusa, stanovi stoje

Cena stanova u Podgorici i na crnogorskom primorju nastaviće da opadaju narednih godinu dana zbog manje potražnje i iz drugih ekonomskih razloga.

Region

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

11:10

Default images
Foto: Freeimages.com

Prosečna cena kvadratnog metra stana u Crnoj Gori kreće se od 570 evra u Nikšiću, do 1.500 evra u Budvi. Kvadratni metar stana u Podgorici je oko hiljadu evra, koliko košta i u Baru.

Koliers internešnel, jedan od svetskih lidera u oblasti nekretnina smatra da će cena padati uprkos dolasku novih banaka na crnogorsko tržište i smanjenju kamatnih stopa.

Šef kancelarije Koliersa za Crnu Goru, Milovan Novaković očekuje da će cene stanova opadati i na najatraktivnijim lokacijama u primorskim gradovima Crne Gore, jer se smanjio broj kupaca iz Rusije i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Novaković je ukazao da se na tržište nekretnina negativno odražava “recesija u koju su upale ekonomije Rusije, a posebno Ukrajine”, te i “promena politike prema regionu”.

Predstavnik Koliersa očekuje blagi rast interesovanja zapadnoevropskog tržišta, posebno Velike Britanije “čija je ekonomija ojačala” i odakle ima "sve veće aktivnosti" potencijalnih kupaca koji kupuju takozvane “druge domove”.

Novaković smatra da cene stanova u Crnoj Gori opadaju zbog veće ponude od tražnje, zbog “loše” makroekonomske situacije i opadanja standarda stanovnišstva, kao i zbog “opreznosti banaka koje teže odobravaju stambene kredite”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: