Hrvatsku čeka "režijski cunami"

Prosečno hrvatsko domaćinstvo do kraja godine bi za povećane režije moglo da izdvoji skoro polovinu prosečne hrvatske neto plate.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

12:20

Default images

Troškovi bi tako mogli da budu veći skoro 3.000 kuna (392 evra), što je praktično polovina prosečne hrvatske neto plate, koja je, prema poslednjim podacima iznosila 5.634 kune (736 evra), piše Jutarnji list.

Taj zaključak proizlazi iz računice u kojoj su analizirana već najavljena poskupljenja pojedinih troškova života, ali i neka o kojima se još ne govori, ali su prilično realna. U obzir je uzeta četvročlana gradska porodica, i to u razdoblju od od maja do kraja godine.

Razlog tom vremenskom određenju je najavljeno poskupljenje vode koje i otvara ovogodišnji "režijski cunami" koje će građani osetiti na računima za april koji stižu u maju.

Uz poskupljenje vode, drugi već izvestan udar biće liberalizacija cena benzina, a ne može se isključiti ni poskupljenje struje, a možda i plina.

Sasvim izgledna su i poskupljenja cigareta i komunalija. Voda i odvoz smeća sigurno će poskupeti, a razlog su obaveze koje je Hrvatska preuzela od EU.

Izgledno je i poskupljenje cigareta, ističe Željko Lovrinčević sa Ekonomskog instituta, a prema njegovim procenama, životni standard bi se u Hrvatskoj u ovoj godini mogao urušiti za 0,5-0,6 odsto, prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: