K.E: Moguća i prodaja aviona

Štrajk pilota i stjuardesa Kroacije erlajns nastavljen je i danas.

Region

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

13:54

Default images

Takođe, nemačka avio-kompanija Lufthanza, kao i austrijska i belgijska, zbog štrajka su suspendovale oznake za zajedničke letove, do 21.maja.

Iz Uprave Kroacije erlajns poručuju da ukoliko štrajk potraje, nije isključeno da će kompanija biti primorana na krajnje mere, kao što je prodaja aviona.

Kako prenosi Hina, uprava Kroacije erlajnsa (CA) je izvestila da Sindikat kabinskog osoblja i Sindikat saobraćajnih pilota nisu spremni da obustave akciju i nastave pregovore o normalizaciji poslovanja ove avio-kompanije, koja je, zbog četiri dana štrajka, izgubila četiri miliona kuna.

U saopštenju Uprave se navodi da pomenuti sindikati i dalje ne pristaju na uslove ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, uprkos tome što je Uprava ponudila maksimalne moguće ustupke. Poslodavac zato smatra da sindikati nisu voljni da obustave štrajk i pristupe daljim pregovorima, i da nisu spremni da učine nužne ustupke i barem delimično odstupe od zahteva, kao i da su uslovili prekid štrajka i nastavak pregovora produžavanjem svih prava iz pređašnjeg kolektivnog ugovora, što je za poslodavca krajnje neprihvatljivo.

Uprava ističe da CA ne može da pristane na trenutne zahteve sindikata, jer bi tako pristao na dugoročne i velike gubitke koji bi mogli ozbiljno da ugroze proces restrukturiranja, odnosno opstanak kompanije. Istovremeno, Uprava navodi da je spremna u bilo kojem trenutku da nastavi razgovore s predstavnicima dva sindikata, ako pokažu spremnost za prekid štrajka i tako omoguće normalizaciju saobraćaja i poslovnih procesa tokom vikenda, što je u interesu putnika i zaposlenih, kao i vlasnika kompanije čije interese je Uprava obavezna da štiti.

Ako štrajk potraje, Uprava navodi da nije isključeno da će biti primorana da pribegne krajnjim merama, kao što je prodaja aviona, što može uzrokovati povećanje tehnološkog viška zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: