Švajcarci u HR: Ovo nismo doživeli

Ukoliko neki Švajcarac želi da radi u Hrvatskoj i da traži radnu dozvolu, moraće da donese hrvatskom MUP-u i potvrdu o "sigurnom smeštaju radnika".

Region

Izvor: B92

Subota, 19.01.2013.

14:34

Default images

Pomalo ironično, hrvatski Jutarnji list piše da se hrvatske vlasti boje da će Švajcarac koji dolazi da radi u njihovoj zemlji, spavati na klupi u parku, ili u jarku pored plota, pa žele da budu sigurni da se to neće dogoditi.

List navodi da je to originalni doprinos hrvatske birokratije i samo jedan od šesnaest dokumenata koje stranac mora da podnese tamošnjem MUP-u kada zatraži hrvatsku radnu dozvolu.

Jedna od njih je i “potvrda o podmirenim poreznim obvezama i doprinosima” od 40 kuna... Dakle, tu potvrdu treba da donese i Švajcarac koji nikada do sada ništa nije radio u Hrvatskoj. Stoga verovatno nije neobično da se Švajcarci baš i ne guraju laktovima da bi došli da rade u Hrvatsku. Verovatno će dvaput da razmisle i hoće li svoj novac investirati u preduzeće u Hrvatskoj u kojem bi mogli da se zaposlei. Jer, kako piše list: ukoliko sami sebe postave kao direktora u svojoj firmi bez zaposlenja, tada im ne treba ni radna dozvola, ni dozvola boravka, ni diploma, ni radna knjižica - ništa!

Te i slične apsurde , koje se nazivaju i preprekama stranim investicijama , u Hrvatskoj marljivo prikuplja i hrvatskim vlastima uporno šalje Švajcarsko - hrvatska privredna komora na čijem je čelu Ivica Jakić , švajcarski konsultant za energetiku i austrijski biznismen poreklom iz Zagreba .

No, sve je to uglavnom uzalud." Godinama pratimo i beležimo probleme , ali ne vidimo da se išta menja", kaže Jakić .

Švajcarsko - hrvatsko privredno udruženje radi već osam godina i okuplja švajcarske kompanije koje imaju svoja preduzeća u Hrvatskoj , s osnovnim zadatkom da povezuje švajcarsku privredu sa hrvatskom, i obrnuto .

U udruženju je 40- ak švajcarskih preduzeća koja u Hrvatskoj imaju proizvodne ili trgovačke pogone ili predstavništva : tu su farmaceutska industrija , proizvodnja stakla , obrada metala , prehrambena industrija , energetika , prerada papira , kontrola materijala i kvaliteta ..... "Gledajući šta se tu događa i sa željom da se povećaju investicije u Hrvatskoj , mi komuniciramo sa drugim firmama koje su voljne da investiraju u hrvatsku privredu i tu nailazimo na poteškoće za koje mislimo da bi ih trebalo ublažiti ili sasvim otkloniti " , kaže Ivica Jakić .

"Međutim, to su stvari koje nas prate već nekoliko godina i ne vidimo da se tu nešto značajnije menja. Premda Vlada u medijima ističe svoje napore za smanjivanje prepreka investicijama i olakšavanju poslovanja investitorima, mi ipak vidimo da to ne ide lako, a želimo da pomognemo. Zato smo prikupili predloge za koje smatramo da bi Hrvatska trebalo da ih prihvati kako bi se olakšice što pre dobile."

Problemi za inostrane investitore javljaju se već kod osnivanja preduzeća i izbora naziva firme: na primer , ime ne može biti skraćenica . Registracija je sada ubrzana i osnovni kapital nije veliki , no krupne poteškoće javljaju se kod dobijanja radnih dozvola za strance .

Najveće možda i nisu u prikupljanju svih potrebnih 16 dokumenata , najgora je neizvesnost hoće li dozvola biti izdata ili ne . A produženje se mora zatražiti najkasnije 45 dana pre isteka ... i tada opet sve od početka .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: