Koliko vrede akcije Merkatora?

Analitičari slovenačke finansijske kompanije "KD Group" preporučili su prodaju deonica Merkatora po ciljanoj ceni od 131 evra po deonici.

Region

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 17.06.2011.

09:23

Default images

To je 40,5 evra manje od prethodne ciljane cene iz maja 2010, a kao razlog koji je najviše uticao na određivanje nove cene naveden je niži potencijal rasta prodaje od onog koji očekuju u Merkatoru.

U idućih pet godina, naime, u tom trgovačkom lancu očekuju rast prodaje veći od 50 odsto, na 4,21 milijardi evra, dok u "KD Grupaciji" procenjuju da će prodaja rasti po godišnjoj stopi od pet posto. "Merkator će u međuvremenu jačati prisutnost na tržištima bivše Jugoslavije te proširiti poslovanje na dve nove zemlje. Od 2016. očekujemo smanjenje rasta prodaje na četiri odsto godišnje", poručuju finansijski eksperti iz "KD Grupacije".

Epilog prodaje udela u najvećem slovenskom trgovcu očekuje se krajem godine, kada na prodaju bude ponuđen kontrolni paket deonica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca koji drže slovenske banke (oko 34 odsto) i Pivovarna Laško (23 odsto).

Dobit Merkator grupe u prvom ovogodišnjem kvartalu skočila je u odnosu na prethodno usporedivo razdoblje 53 odsto, na 10,2 milijuna evra, a prihodi su porasli šest procenata na 675,5 miliona evra.

Agrokor (ne)poželjan kupac?

U Sloveniji je, inače, aktuelizovano pitanje može li se na novom međunarodnom tenderu za Merkator dobiti bolja ponuda od nekog strateškog ulagača iz Evropske unije.

Prethodno je Pivovarna Laško odbila ponudu hrvatskog Agrokora da četvrtinu trgovačkog lanca Merkator otkupi po ceni od 221 evra za deonicu.

Aleš Kuhar s katedre za agrarnu ekonomiku Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, smatra da će „ako Merkator preuzme veliki globalni trgovac, u njemu doći do ’potresa i temeljnog restrukturiranja’, pa bi u tom smislu za slovenačke dobavljače bilo bolje da ga preuzme neki manja regionalna kompanija slične veličine poput na primer Agrokora“.

„Moglo bi doći do ’masakra’ u mreži dobavljača, kako se to dogodilo u Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj nakon što su u te zemlje došli veliki trgovački lanci“, rekao je Kuhar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: