EU možda ostavi Crnu Goru bez evra

Jedno od pitanja koje će biti otvoreno tokom pregovora Crne Gore sa Briselom biće i budućnost evra u Crnoj Gori.

Region

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2011.

08:53

Default images

Guverner Centralne banke Radoje Žugić izjavio je da ne očekuje zahtev Brisela da Crna Gora ukine evro, i upozorava da bi to imalo vrlo negativne efekte.

Profesor Dragoljub Janković smatra da će sve zavisiti od umešnosti crnogorske strane tokom pregovora, dok iz Evropskog Parlamenta to pitanje još uvek smatraju preuranjenim.

Guverner CBCG Radoje Žugić kazao je da ne očekuje zahtev za ukidanje evra i smatra da će Crna Gora u pregovorima sa EU naći način da sačuva evropsku valutu kao platežno sredstvo.

„Zahtevom za ukidanje evra dobili bismo poruku da je bitnije poštovanje forme od ekonomske suštine prosperiteta jednog naroda što nije u duhu EU koja teži bržem prosperitetu svih zemalja članica i nadam se da takvu poruku nećemo dobiti“, rekao je Žugić. Da bi se koristila evropska valuta neophodno je da se ispune tačno i jasno definisani kriterijumi za to. Profesor Univerziteta Mediteran Dragoljub Janković navodi najvažnije uslove.

"Da inflacija ne odstupa više od 1,5 odsto u odnosu na tri zemlje EU sa najnižom stopom inflacije,da je budžetski deficit manji od tri odsto,da je javni dug niži od 60 procenata i da dugoročne kamatne stope ne smiju odstupati više od dva odsto u odnosu na tri zemlje sa najnižom kamatnom stopom", kaže on.

Janković kaže da je Crna Gora veoma blizu ispunjenja četiri navedena kriterijuma, odnosno već ispunjava neke od njih.

"Problema ne bi trebalo da bude u vezi sa ovim kriterijumom inflacije, za javni dug takođe. Izvesni problem može biti samo smanjenje dugoročnih kamatnih stopa koje su dosta visoke dugo godina, kao i pitanje budžetskog deficita", objašnjava on.

Guverner Radoje Žugić je kazao da bi štete nastale eventualnim ukidanjem evra po Crnu Goru bile nesagledive. Smanjenje priliva stranih direktnih investicija, rast troškova zaduživanja i inflacija samo su neke od njih.

Janković, međutim, kaže da je EU izgrađena u regulativnom smislu i poštuje sve kriterijume, tako da ukoliko dođe do formalnih barijera to ne bi trebalo nikog da čudi.

On kaže da bi "najbolje bilo da uvedemo sopstvenu valutu koja bi možda čak i mogla da kursom odgovara 1:1 evru da bismo opet za nekoliko godina mogli da uvedemo evro. U tom smislu bismo imali više nekih tehničkih troškova. Normalno bilo bi i nepovoljnije za turiste koji dolaze iz zemalja EU. Znači bilo bi nekih troškova, ali ne dramatično velikih,jer mi kontrolišemo sasvim jako i sigurno našu finansijsku situaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: