Lukšić: Odluka Srbije kao bumerang

Nenajavljena odluka Srbije o zabrani izvoza pšenice i brašna, može biti ekonomski bumerang njenim zagovornicima, kaže crnogorski premijer Igor Lukšić.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.03.2011.

17:52

Default images

„Mi ćemo se snaći kao što se snalazimo u mnogim situacijama“, dodao je on.

Lukšić je kao primer loše komunikacije sa Srbijom naveo dve telefonske sednice srpske vlade - jednu o Strategiji Srbije o Srbima u dijaspori i regionu, koja ima implikacije na Crnu Goru, a drugu o odluci o zabrani izvoza pšenice i brašna, kojom se, kako smatra, krši CEFTA sporazum.

"Ako želimo dobrosusedske odnose, onda je premijer (Mirko) Cvetković mogao da me kontaktira ili njihov ministar poljoprivrede našeg ministra i izrazi zabrinutost. Mi ćemo se snaći, kao što se snalazimo u mnogim drugim situacijama i na na efikasan način sve rešiti. Ta odluka će biti ekonomski bumerang njenim zagovornicima u Srbiji", ocenio je crnogorski premijer.

Sa druge strane, srpski ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović kaže da je odluka o zabrani izvoza pšenice i brašna iz Srbije doneta uz konsultacije sa EU i potpuno je u skladu sa CEFTA sporazumom.

Vlada Srbije tom odlukom nije prekršila ni jedan potpisani međunarodni ugovor, kaže on i naglašava da bi „svaka protivmera koju bi druge države primenile prema Srbiji bila kršenja Ugovora o slobodnoj trgovini“.

"Konsulatacije sa EU su bile dosta duge i sva procedura koja je bila predviđena sporazumom Srbije sa Briselom je ispunjena", kazao je Petrović.

On je dodao da ne veruje da će Vlada Crne Gore zabraniti uvoz proizvoda iz Srbije pre svega mleka, mlečnih proizvoda i flaširane vode, kao protivmeru zabrane izvoza pšenice i brašna iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: