Rusi tuže CG zbog Elektroprivrede

Ruska kompanija Inter Rao je najavila da će tražiti poništenje tendera za prodaju dela državnih akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Region

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

10:29

Default images

Oni najavljujui da će tužiti crnogorsku vladu ukoliko ne prihvati prigovor te kompanije na odbačenu ponudu dostavljenu na tenderu.

Ruska kompanija će poništenje tendera tražiti pred domaćim i međunarodnim sudovima, jer smatra da je italijanska A2A, koja je pobedila na tenderu, "favorizovana" i da joj je dozvoljeno da postane jedan od vlasnika EPCG pre okončanja tendera.

Inter Rao zamera Vladi što je dozvolila predstavniku italijanske kompanije da ima člana u upravi EPCG pre okončanja tendera, zarim što joj je omogućeno da kupuje akcije fondova, a tenderskoj komisiji zamera i što je promenila pravila o dokupu akcija do većinskog paketa tokom postupka delimične prodaje akcija elektroenergetske kompanije.

Tužba ruske kompanije je spremna i čeka odgovor vladinog Savjeta za privatizaciju na prigovor, za koji u Vladi smatraju da je neosnovan.

Manjinski akcionari i deo javnosti u Crnoj Gori kritikovali su postupak prodaje dela državnih akcija EPCG i izrazili sumnju da je u pitanju "krupna politička korupcija", jer je tenderska komisija odbacila 106 evra vredniju ponudu drugorangiranog grčkog kozorcijuma Golden enerdži i Pablik pauer korporejšn.

Inače, Italijani su nedavno postali vlasnici 18,3 državnog kapitala u EPCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: