Region

Sreda, 12.10.2016.

12:37

Kinezi: Što pre da gradimo još auto-puta VIDEO

Kinezi ne žele da grade samo 40 kilometara prve deonice budućeg crnogorskog autoputa od Smokovca do Mateševa, već žele da ga izgrade svog do Andrijevice.

Izvor: cdm.me

Kinezi: Što pre da gradimo još auto-puta VIDEO
Foto: Youtube screenshot

I ne samo to…

"Nadam se da ćemo graditi i deonicu od Mateševa do Andrijevice kao i most Verige", rekao je izvršni direktor kineske građevinske kompanije CCCC Li Ćingvei.

On je to saopštio na konferenciji za novinare nakon obilaska gradilišta sa premijerom Milom Đukanovićem.

Premijer kaže da država želi da izgradnja autoputa od Mateševa do Andrijevice počne što pre.

"Zanimljivo je da oni sada nude da sledeće deonice gradimo kroz privatno-javno partnerstvo", potvrdio je Đukanović.

Šta se zna o mostu Moračica i tunelu Vjeternik?

U tri smene, 24 sata dnevno, gradi se most Moračica i tunel Vjeternik - dve najzahtevnije konstrukcije na prvoj deonici autoputa Podgorica - Mateševo.

U to su se danas uverili premijer Milo Đukanović, ministar saobraćaja Ivan Brajović i izvršni direktor kineske građevinske kompanije CCCC Li Ćingvei, čija kćerka kompanija gradi prvu deonicu autoputa.

Vjeternik je jedan od 16 tunela koji će biti izgrađeni. Kinezi su za sad probili 52, 5 metra od ukupno oko tri kilometra. Tunel se gradi na visini od oko 880 metara nadmorske visine.

S druge strane, most Moračica biće dugačak 980 metara i spaja dva brda.

Prva deonica autoputa trebalo bi da bude završena u maju 2019. godine.

Izgradnja 40 km autoputa košta nas 809 miliona evra.

"Sada je na gradnji angažovano 1200 radnika, od čega je trećina iz Crne Gore. S obzirom na ukupnu investiciju, preko 250 miliona ostaće u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

7 h

Podeli: