Šume pune berača - za kg i 300 RSD

Na planinama u okolini Niša i Pirota pojavile su se pečurke lisičare i cvet zove, a dobra otkupna cena bila je izazov mnogim meštanima da počnu berbu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

18:12

Šume pune berača - za kg i 300 RSD
Foto: Thinkstock, ilustracija

Meštani sela u podnožju Suve planine rekli su da šume u njihovom kraju nisu skoro bile tako pune ljudi kao ovog proleća.

Dejan Radivojević iz suvoplaninskog sela Gornja Studena, koji se bavi otkupom pečurki i lekovitog bilja, rekao je da je trenutna cena lisičare 300 dinara po kilogramu, a cveta zove 50 dinara.

"Porodice se ovih dana bave berbom pečurki. Jedna porodica iz Studene proteklih dana ubrala je skoro sto kilograma lisičara", rekao je Radivojević.

On je dodao da berači odlaze u šumu rano ujutro i vraćaju se oko podneva, prelazeći više desetina kilometara, ali da je to uslov da se iz šume vrate s punim torbama pečuraka.

"Narednih dana očekujemo još više berača u šumama, jer lisičare u ovom kraju ima najviše tokom juna", kazao je Radivojević i dodao da se kompletan rod lisičara i zove posle čišćenja i pakovanja izvozi u zemlje Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: