Malinare najviše zatrpao sneg: Nema oporavka

U višim delovima zapadne Srbije sneg je napadao do 30 centimetara i naneo štetu voću. Malinari kažu da će teško moći da se oporave od ovog snega.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.04.2017.

17:39

Malinare najviše zatrpao sneg: Nema oporavka
(Foto: Thinkstock.com)

Ukoliko se ostvare najave meteorologa i temperature budu i minus tri u narednih nekoliko noći, ovogodišnji rod bi mogao znatno da bude umanjen, rečeno je u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Još se ne može proceniti dosadašnja šteta zbog snega koji je noćas napadao u čačanskom kraju i drugim višim delovima zapadne Srbije, rekao je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić.

On je dodao da je zbog snega najviše pogođena malina i mahom koštunjavo voće pošto je došlo do lomljenja rodnih lastara usled težine vlažnog snega. Kako kaže, do 30 centimetara snega je napadalo noćas u Čačku i okolini, zatim u Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši, Ivanjici, Arilju, Kosjeriću i Čajetini.

Lukić je rekao Tanjugu da je, na primer, na teritoriji Nove Varoši na pojedinim mestima napadao snežni pokrivač i veći od 30 centimetara.

"Neminovno će biti smanjeni prinosi. Još nemamo informacije da li je i kod drvenastog voća došlo do lomljenja grana", dodao je on.

Lukić je kazao da su niske temperature, takođe, oštetile voće, odnosno tek zametnute plodove, koji su najosetljiviji, kao i cvetove. Usled niskih temperatura oštećene su uglavnom koštunjave vrste voća, delom jabučastog, i naročito zasadi jagode koji nisu pokriveni folijama, dodao je on.

Lukić je rekao i da prethodnih godina nije bilo tolikog snega, ali da jeste bilo mrazeva.

"Ako bude potrajao sneg i niske temperature, ako bude minus tri, kako je najavljeno, za noć četvrtak na petak, to će biti pogubno za sve vrste voća. Kajsija je u fazi u kojoj ne bi trebalo da bude oštećena. Temperature od minus dva ili minus tri mogu značajno da smanje rod jabuke, šljive, kruške i breskve", naveo je direktor Instituta.

On kaže da mnogo zavisi i od toga koliko taj minus može da potraje u periodu od ponoći do pet ili šest sati ujutru, kada je najhladnije.

Takođe, dosta zavisi i od toga da li će biti mrazeva kada prođe ovaj hladan talas, naglasio je Lukić.

Dodao je i da je najbolje rešenje za zaštitu od mrazeva sistem za orošavanje, koje nažalost ima mali broj zasada, dok paljenje određenih materijala, na primer, guma može samo donekle da ublaži niske temperature i spreči promrzavanje. Dragan Vukajlović iz Udruženja Srpska malina rekao je da mu je nevreme, praćeno mrazom i snegom nanelo štetu na oko 60 odsto roda maline, a da će "teško bilo koji malinar moći da povrati ono što je uložio ove godine".

"Sneg je polomio sve rodne grane, a pre toga bio je i mraz. Ne znam kako ćemo pokriti ove gubitke. U normalnoj zemlji bilo bi dogovora sa državom", rekao je Vukajlović.

U planinskom delu opštine Prijepolje palo je između 15 i 35 centimetara snega, koji ne predstavlja posebnu opasnost za malinjake, ali su ugroženi voćni zasadi, rečeno je agenciji Beta u Službi za poljoprivredu.

Snega ima najviše na Jabuci i Kamenoj gori, gde je jutros izmereno više od 30 centimetara novog snega. U delu opštine gde je najviše zasađenih malinjaka i voćnjaka, snega ima do 10 centimetara.

"Sneg za sada ne predstavlja posebnu opasnost za malinjake, jer je vegetacija tek na početku, ali ugroženi su voćni zasadi, posebno ukoliko se obistine prognoze o osetnom mrazu narednih jutara", rekao je rukovodilac službe Ifet Hamzič.

U opštini Prijepolje poslednjih godina zasađeno je više od 10 miliona sadnica maline, pa je razumljiva bojazan malinara za sudbinu zasada koje već drugu godinu zaredom pogađaju intenzivne snežne padavine u fazi pune vegetacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: