Srbi brinu: Bez Rusa smo u velikom problemu VIDEO

Branje jabuka jedna od glavnih aktivnosti tokom jesini, a neophodno je adekvatno čuvanje ukoliko želite zdrav plod tokom zime.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

10:44

Srbi brinu: Bez Rusa smo u velikom problemu VIDEO
Foto: Thinkstock

Zbog toga se 22 prouzvođača čačanskog kraja okupilo i podiglo objeklat koji ima sve što je neophodno za adekvatno čuvanje.

Ideja je da imaju tehnološki savremenu proizvodnju voća kao i plasman na svetsko tržište. Imaju preko 120 hektara pod jabukom, kruškom i šljivom, a bez udruživanja ne bi uspeli.

„Dobijamo nastup na tržištu sa velikim količinama robe u određenom momentu, da možemo da ispoštujemo kupca koji zahteva veće količine u kontinuitetu“, kaže Nebojša Jovanovićv iz Udruženja čačanska jabuka.

„Jedino tako možemo da postignemo zavidnu cenu, a sami to ne bi mogli“, dodaje on.

U sedam komora može da se uskladišti 1.250 tona, ali kako kažu prevazišli su ove kapacitete pa imaju nameru da dograde još četiri komore, ako im finansije to dozvole. Tu se voćemože čuvati do jula sledeće godine.

Cena jabuke se menja, u ovom momentu je oko 30 dinara, kasnije kada se uskladišti - cena skače, u novembru, decembru i tada je ona realna. U prolećnim mesecima je znatno bolja.

Veliki deo srpske jabuke ide u Rusiju, manje količine idu u CG i BiH. Postoji ideja da se plasiraju na istok ali tamošnja politička situacija u ovom momentu to onemogućava.

„Mnogo novih zasada podignuta zbog ruskog tržišta, bili bi veliki problemi i niža cena ako bi se desilo sa Rusijom to što bi moglo – da nam iz nekih razloga – ulaskom u EU ukinu te carinske olakšice“, dodaje Nebojša.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: