Sto dana malo da se vide razultati

Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije kaže da će se tek ispunjenjem budžeta za 2013. videti da li je vlada vukla dobre poteze.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

10:11

Default images

Grubišić je objasnio da je sto dana malo da bi se sagledali rezultati nove vlade, pogotovo što ona nije krenula od nule već je imala nasleđene probleme.

Ti problemi su pre sveta nasleđen deficit u budžetu kao i visok javni dug. Zato je po Grubišićevom mišljenju vlada morala hitno da reši problem tako što je refinansirala dug, povećala ročnost,

"Da li će vlada uspeti u svojoj nameri da smanji budžetski deficit i javni dug zavisiće od nje ali i od određenih eksternih okolnosti. Tu pre svega mislim na stanje u evrozoni. Mi smo izvozno vezani za evrozonu tako da svako poboljšanje stanja tamo utiče na nas", kaže Grubišić.

On je rekao da je pohvalno što je vlada povukla poteze kako bi se smanjila nelikvidnost pošto je ograničila rokove plaćanja ali je trebalo više da uradi na strukturnim reformama.

"Povećanje poreza je dobar potez ali su potrebne i strukturne reforme za koje ima prostora na rashodnoj strani. Najbitnije je da dođe do privrednog rasta jer od rasta BDP-a zavisi i to koliko će biti naplata poreza", zaključio je Grubišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: