Srpski minimalac kao pola hrvatskog

Odlukom Socijalno - ekonomskog saveta u Srbiji bi, od početka aprila, trebalo da važi nova minimalna cena rada od 115 dinara po radnom satu.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

17:24

Default images

To znači da će ubuduće zaposleni primati "minimalac" od 20.010 dinara.

U Srbiji se "minimalac" utvrđuje po ceni radnog sata, a u zemljama regiona primenjuju se različiti modeli obračuna te zarade, što zavisi pre svega od realne ekonomske snage države, ali i modaliteta dogovorenog između vlade, sindikalaca i poslodavaca.

U Hrvatskoj je, na primer, iznos minimalne zarade u bruto iznosu određen u visini od 39 odsto prosečne plate ostvarene tokom prethodne kalendarske godine. Tako je utvrđena minimalna plata u Hrvatskoj od 2.814 kuna, ili 374 evra u bruto iznosu. Iznos minimalne plate u bruto iznosu određen je u visini od 39 odsto od prosečne plate ostvarene u Hrvatskoj u prethodnoj kalendarskoj godini.

Minimalna plata odnosi se na radnike zaposlene na puno radno vreme od najviše 40 sati sedmično. Od bruto plate odbijaju se penziono osiguranje (15 odsto za prvi i pet odsto za drugi stup), porezi i prirezi, tako da je do 1. marta, kad su na snagu stupile izmene poreskih stopa, neto plata bila 2.187 kuna (290 evra).

U Crnoj Gori već dve godine ne postoji institut minimalne cene rada, već se umesto toga koristi minimalna zarada koja, prema dogovoru vlade, sindikalaca i poslodavaca, obuhvata 30 odsto prosečne zarade u državi.

Inače, prosečna zarada u Crnoj Gori, bez poreza i doprinosa, u februaru je iznosila 495 evra, saopšteno je iz Zavoda za statistiku Monstat.

U Makedoniji, od ove godine po prvi put je uvedena minimalna zarada za zaposlene koja je utvrđena na 8.050 denara, ili 131 evro.

Prema procenama makedonske vlade, zakon koji je donet krajem prošle godine, omogučiće da oko 65.000 zaposlenih koji su dobijali manju od sadašnje minimalne zarade, dobiju povećanje.To su uglavnom zaposleni u oblasti tekstila, prerada kože i prozivodnja odeće.

Makedonski "minimalac" je rezultat pregovora vlade, poslodavaca i sinidikata i kompromisno je rešenje, jer je sindikat tražio da to bude 147 evra, a poslodavci 114 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: