Katastrofe koštale svet 380 mlrd. $

Prirodne katastrofe koje su 2011. godine pogodile našu planetu, od kojih je najveća bio zemljotres u Japanu, koštale su svet više od 380 milijardi dolara.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

08:25

Default images

Specijalni izaslanik UN za smanjenje rizika od katastrofa Margareta Valstrom je rekla da su tome najviše doprineli zemljotresi u Japanu i Novom Zelandu, kao i poplave na Tajlandu i drugim zemljama.

"Zemljotresi su najskuplje i prirodne kastrofe sa najvećim brojem žrtava", kazala je Valstromova na konferenciji za novinare povodom obeležavanja prve godišnjice zemljtoresa koji je 11. marta prošle godine pogodio Japan.

Prema podacima Agencije UN za smanjenje rizika od katastrofa, zemljotres, cunami i nuklearna eksplozija u Fukušimi pričinili su štetu od preko 210 milijardi dolara, navodi AFP.

Troškovi poplava na Tajlandu iznosili su više od 40 milijardi dolara.

Novozelandska centralna banka iznela je procenu da je samo obnova kuća porušenih u zemljotresu 22. februara prošle godine koštala oko 25 milijardi dolara.

Valstromova je rekla da je 50 odsto svetskog stanovništva izloženo riziku od prirodnih katastrofa zato što žive u osetljivim oblastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: