"Država štedi na administraciji"

Odbor Skupštine Srbije prihvatio je Predlog državnog budžeta za 2012. godinu kojim su predviđeni prihodi od 750 milijardi i rashodi od 890 milijardi.

Izvor: Beta

Petak, 23.12.2011.

13:09

Default images

Državni sekretar Ministarstva finsija Dušan Nikezić je kazao da je planirani deficit republičkog budžeta od 140 milijardi i deficit kosolidovanog budžeta od 152 milijarde dinara, u skladu sa dogovorom da manjak u državnoj kasi bude 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP, odnosno manji od gornje granice od 4,5 odsto BDP.

Nekezić je dodao da je to jedna od antikriznih mera dogovorenih sa Međunarodnim menetarnim fondom, kako bi se uspostavio prostor za "apsorbovanje uticaja krize u evro zoni na Srbiju". "Budžet je dobro izbalansiran i omogućava da se finansiraju redovne isplate plata, penzija i socijalnih davanja, ali ostavlja prostor za investicije u infrastrukturu, privredu i proljoprovredu, kako bi bio ostvaren planirani ekonomski rast od 1,5 odsto", rekao je Nikezić.

Predloženi budžet je, prema njegovim rečima, štedljiv, jer se smanjuje javna potrošnja time što su troškovi za administraciju umanjeni sa 3,7 odsto na tri odsto budžeta.

Objašnjavajući predlog izmena Zakona o akcizama, Nikezić je rekao da su akcize na duvanske prerađevine usklađena evropskim direktivama po kojima se obračun akciza radi na osnovu preosečne ponderisana cene cigareta, dok je specifični deo akcize smanjen sa 35 na 34 odsto.

Prema računici Ministarstva finansija, izmenama akcize na duvanske prerađevine prihodi budžeta biće povećani za 1,3 milijarde dinara, što će doprineti smanjenju deficita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: