Zemlje BRIK motori svetskog rasta

Prošla je decenija kako je glavni ekonomista američke investicijske firme “Goldman Saks” Džim O’Nil skovao skraćenicu BRIK.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2011.

11:53

Default images

On je tada predvideo da će Brazil, Rusija, Indija i Narodna Republika Kina biti veliki pokretači rasta svetskle privrede.

Zbirni BDP zemalja BRIK je od 2001. skoro učetvorostručen, sa oko tri biliona američkih dolara na između 11 i 12 biliona. Svetska privreda je od 2001. udvostručena, a trećina tog rasta došla je iz BRIK.

Kombinovani rast BDP bio je dva puta veći od onog u Sjedinjenim Američkim Državama, najvećoj nacionalnoj privrednoj sili na svetu, i u roku od samo jedne decenije ravan stvaranju još jedne privrede Japana plus Nemačke, ili pet Velikih Britanija. O’Nil smatra da će najverovatnije kombinovani BDP četiri članice BRIK prevazići SAD negde pre 2020. Po ovom ekonomisti, BDP Kine mogao bi biti isti kao i SAD do 2027, možda i ranije.

Od 2001, BDP Kine je učetvorostručen, sa 1,5 na šest biliona dolara i najmnogoljudija zemlja na svetu je postala druga po veličini privreda, istisnuvši Japan sa tog mesta. ”Govoreći ekonomski, Kina je stvorila tri nove Kine u poslednjoj deceniji“, primetio je O Nil.

Brazil je bio drugo najveće iznenađenje. Najveća zemlja Latinske Amerike je 2010. pretekla Italiju i postala sedma najveća ekonomija na sveti sa BDP od 2,1 biliona dolara. Do kraja 2011, Brazil će se popeti za još jedno mesto više, pošto će njegov BDP od 2,44 biliona dolara, premašiti onaj Velike Britanije.

O’Nil je optimista i u pogledu Rusije, za čiji BDP predviđa da bi, čak i sa sve starijim stanovništvom, mogao da pretekne Francusku, Veliku Britaniju i na kraju Nemačku do 2030.

Džim O’Nil ističe da je bogatstvo stanovništva BRIK, takođe, značajno uvećano, pa su stotine miliona ljudi izbavljeni iz siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: