"Država treba da se odrekne kamate"

Poreski stručnjak Zoran Popov kaže da treba izaći u susret preduzećima koja traže da im se omogući zamrzavanje poreskih dugova.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

17:16

Default images

On smatra da bi trebalo da im se kasnije ti dugovi naplate kroz reprogram i otpis kamata.

"To što preduzeća traže je u redu, jer je i država 'kriva' što taj dug nije naplatila na vreme, a sada za te dugove obračunava kamatu", rekao je Popov.

Popov je naveo da "firme do sada nisu plaćale porez i da država do sada nije uradila ništa i da zato smatra da je taj njihov zahtev sasvim u redu, jer će na taj način firme izmiriti obaveze, država će ostvariti prihod, jedino što će se odreći prihoda od kamata". On je rekao da je to jedno od mogućih rešenja da se počne sređivati situacija u privredi i naglasio da bi to bio "fer" potez države.

Na pitanje šta treba da se uradi kada je reč o poreskim dugovima preduzeća koja su u stečaju i restrukturiranju, Popov je naveo da će tim preduzećima taj dug pre ili kasnije morati da se otpiše.

"Tu nema šanse da se naplate dugovanja po osnovu poreza, jer ako država insistira da naplati ta dugovanja po osnovu poreza, to bi značilo da će se ići na likvidaciju tih preduzeća", dodao je Popov.

Prema rečima Popova, Zakon o privatizaciji je "u mnogo čemu bio pogrešan", jer, na primer, njega "kao kupca ne zanimaju stari dugovi tog preduzeća, kupuje to preduzeće takvo-kakvo je, a te dugove mora da prihvati država".

"U protivnom mi nikada ne bi prodali Sartid iz Smedereva", objasnio je Popov i naglasio "da većina tih preduzeća kada bi im se pripisao taj dug, imali bi negativan kapital".

Popov je istakao da je pet godina radio u Sektoru za restrukturiranje Agencije za privatizaciju, da je tu uradio analizu dugovanja preduzeća u restrukturiranju i da je utvrdio da je u strukturi dugovanja - oko 80 odsto dug prema državi, napravljen od devedesetih godina do danas.

"Kada sam to predočio ljudima iz Svetske banke, oni su tražili da se izmeni propis i to smo uradili otpustom dugova zaključno sa 31. decembrom 2004. godine", rekao je Popov. Međutim, kako su mnoge firme napravile te dugove i nakon tog datuma, postavlja se pitanje i šta će biti i sa tim dugovanjima?

Popov ističe da su se novi dugovi pojavili jer firme ne rade a Zakon o privatizaciji trebao je da bude takav da se učini sve da se preduzeće spasi. Ovako firme su gomilale dugove, pravno su postojale, ali nisu proizvodile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: