Šoškić: Ima mesta i za pad kamata

Pad inflacije u Srbiji i smanjivanje referentne kamatne stope doprineće daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa u Srbiji, kaže Dejan Šoškić.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

14:54

Default images

Guverner Narodne banke Srbije objašnjava da će to imati pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost.

On kaže da bi tome trebalo da doprinese i nova Odluka o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke, koju je Izvršni odbor NBS usvojio pre dva dana, a kojom se smanjuje visina obračunatih izdvajanja banaka po kategorijama dužnika.

Tom odlukom smanjuju se troškovi kreditiranja banaka, ne ubrizgava se dodatna likvidnost u finansijski sistem u situaciji kada je inflacija iznad gornje granice inflacionog cilja, a NBS se ostavlja mogućnost za dalje snižavanje referentne kamatne stope, rekao je guverner.

Istovremeno, tom odlukom se održava i dodatna sigurnost depozita građana, a ne smanjuje se likvidnost bankarskog sektora. Istom odlukom omogućeno je da se robni zapis prihvata kao sredstvo obezbedjivanja za kreditiranje poljoprivrede, precizirao je Šoškić.

U skladu sa projekcijama NBS, nastavlja se pad međugodišnje inflacije, koja je od aprila do novembra smanjena za 6,6 procentnih poena, rekao je on.

Prema rečima Šoškića, takva tendencija će se nastaviti i u narednom periodu, pre svega zbog oslabljenih pritisaka na rast cena hrane, niske agregatne tražnje i usporenog rasta regulisanih cena, a procesu dezinflacije doprineće i nastavak pada inflacionih očekivanja.

U prvom tromesečju 2012. godine, NBS očekuje snažan pad međugodišnje inflacije i njen povratak u granice cilja do marta, nakon čega bi trebalo da ostane na niskom nivou.

Uz to, centralna banka će nastaviti sa svojim aktivnostima usmerenim na podsticanje korišćenja dinara u domaćem finansijskom sistemu. To naročito dobija na značaju u situaciji aktuelne neizvesnosti u pogledu vrednosti inostranih valuta u vreme privredne i finansijske krize u svetu, istakao je guverner.

Veća dinarizacija vodi smanjenju rizika, povećanju efikasnosti monetarne politike i realnom i zdravom smanjivanju kamatnih stopa u finansijskom sistemu, što je u interesu i privrede i građana i banaka, rekao je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: