Srbija emituje evroobveznice

Vlada Srbija donela je odluku o emitovanju evroobveznica i prva emisija se može očekivati početkom septembra.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 17.06.2011.

20:51

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević je kazao da bi vrednost prve emisije evrobveznica trebalo da bude 500 miliona u evrima i 200 miliona u dinarima.

"Za Srbiju će to biti izazov, ali smatramo da postoji tražnja za obveznicama u dinarima", rekao je Radosavljević.

On je kazao da očekuje da ove godine u Srbiji bude tri do 3,5 milijardi evra direktnih stranih investicija, što sa podsticajnim merama nije nerealno. Radosavljević je rekao da je Srbija za tri godine krize učinila sve da fiskalni deficit održi na nivou od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u čemu joj je pomogao aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Sredstva su iskorišćena za subvencije privredi i subvencionisanje kamatnih stopa", kazao je on.

On je istakao da je Srbija u poslednja četiri meseca povukla od Evropske investicione banke 250 miliona evra kredita i da će se tokom leta kod iste banke zadužiti za dodatnih 250 miliona evra. Taj novac namenjen je, prema njegovim rečima, izvoznicima i medijima.

Radosavljević je naglasio je i da je cilj Srbije da do 2013. smanji fiskalni deficit na tri odsto BDP-a, da bi on 2015. dostigao jedan odsto BDP-a. On je dodao i da javni dug nikako ne bi trebalo da pređe 45 odsto BDP-a, ne računajući troškove restitucije.

"Očekujemo da će se do 2015. javni dug smanjiti na 40 odsto BDP-a", kazao je Radosavljević. Da bi to bilo moguće traga se za novim izvorima finansiranja. Jedan od izvora će biti, kako je rekao Radosavljević, pretpristupni fondovi (IPA) Evropske unije (EU).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: