Paunović: Dinkić prvo centralizovao

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kaže da je Mlađan Dinkić nedosledan i navodi da je upravo on odgovoran za centralizaciju finansija u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

00:00

Default images

"Decentralizacija je tema koju još nije potrošio i ne pada mi na pamet da mu pomažem da uđe u skupštinu. Kao ministar finansija, upravo je on, centralizovao državnu kasu", ističe Paunović razloge zbog kojih ne želi da da svoj glas za peticiju URS koja, kako kažu u toj stranci, predviđa da lokalne samouprave ne zavise od stranačkih centrala već same od sebe.

Paunović, koji je i predsednik Stalne konferencije gradova (SKGO) kaže da je, prema njegovim saznanjima, upravo Dinkić 2008. godine, zbog ekonomske krize, predložio smanjenje transfera lokalnim samoupravama za oko 40 odsto ili 15 milijardi dinara kako se ne bi smanjivala sredstva njegovim ministarstvima.

"To je uradio da bi zadržao formu NIP-a i javnih radova, da bi on i Verica Kalanović iz Beograda kontrolisali asfaltiranje svakog sokaka u Srbiji. Praktično se može reći da je Mlađan Dinkić lično uzeo opštinama transfere da bi vodio svoju kampanju u ono vreme kao ministar ekonomije, a sada nas spasava od samog sebe", zaključuje Paunović.

On dodaje i da je Dinkić, kao ministar finansija, "vodio takvu politiku da su sve opštine na čijem čelu je bio neko iz G17 plus dobijale nesrazmerno više sredstava nego ostale".

"Nastankom transfera u zakon je stavljena 'caka' da one opštine koje su imale manje transfere nego što su ubirale od poreza na promet dobijaju još nekoliko godina takozvane tranzicione transfere. Ispostavilo se da su Dinkićeve opštine beležile enormno veće prihode od poreza na promet pa su bile nagrađene tranzitnim transferima", tvrdi Paunović.

Dinkić: Paunović ljut na sebe

Paunovićeve primedbe da je nedosledan, jer je upravo on centralizovao državnu kasu, Mlađan Dinkić opisuje kao neosnovane.
"Ako bi na nekoga trebalo da bude ljut, Paunović bi trebalo da se ljuti na svoje stranačke kolege koji su bili ministri finansija poslednjih godina, ali verujem da je najviše ljut na sebe jer je u politički nezgodnoj poziciji", kaže on. Dinkić dodaje da je istina da je u vreme kad je bio ministar finansija 2006. godine usvojen Zakon o finansiranju lokalnih samouprava kojim je garantovano da 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda iz prethodne godine odlazi kao transfer lokalnim samoupravama.

"Taj propis koji je omogućavao predvidivost u finansiranju na lokalnom nivou počeo je da se krši u vreme krize kad su na poziciji ministra finansija bile njegove stranačke kolege i kad su transferi lokalnim samoupravama smanjeni", kaže Dinkić.

Bivši ministar navodi i da bi Paunović kao predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) trebalo da bude predvodnik ove akcije, a ne da ostane na začelju.

"Verujem da mu je bilo krivo što je to pre dva dana Dragan Marković Palma učinio umesto njega", kazao je Dinkić i pozvao Paunovića da se mane praznih reči i da svoj glas za peticiju koja predviđa da lokalne samouprave ne zavise od stranačkih centrala već same od sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: