Bajec: Zaduživati se, ali oprezno

Dok se premijer Srbije Mirko Cvetković zadužuje za novih 800 miliona dolara, njegov savetnik upozorava da država ne sme da pređe zakonski maksimum javnog duga.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.04.2011.

13:06

Default images

Tek što je Cvetković u Vašingtonu dogovorio kredit od 800 miliona dolara kod Svetske banke, ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec izjavio je da država mora da pazi da ne prekorači zakonski definisan maksimum javnog duga od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) jer je taj dug već sada na nivou oko 40 odsto BDP, zbog čega treba biti vrlo oprezan.

Bajec je naveo da je taj kredit uzet na četiri godine id a će biti korišćen u godišnjim tranšama od po 200 miliona. On je precizirao da će polovina tog novca ići za pokrivanje deficita budžeta, što, prema njegovim rečima, nije standardna stvar kada je reč o zajmovima Svetske banke i Srbija će morati da precizira za šta će taj novac potrošiti - "pokriva se deficit, ali je važna namena tih sredstava".

S druge strane sredstva će ići u konkretne krupnije projekte, rekao je Bajec naglasivši da veliki broj usitnjenih projekata stvara i veću konfuziju i slabije sprovođenje tih projekata, zbog čega je Srbija i dobila kritiku predstavnika Svetske banke u Beogradu.

"Mislim da dodatna sredstva moraju da se mnogo efikasnije koriste", kazao je on i dodao da su za Srbiju najvažniji projekti modernizacije infrastrukture.

Bajec je ukazao da se radovi na Koridoru 10 odvijaju usporeno.

On je rekao da Srbija ne može obezbediti priliv stranih direktnih investicija samo dobrim pravnim okvirom, iako je i on bitan, već treba da iskoristi geografske povoljnosti koje ima, izgradi puteve i modernizuje železničku prugu.

"Nemamo mnoge elemente koji olakšavaju komunikaciju i transport i mislim da bi sredstva u te namene bila najbolje upotrebljena, jer konačno u oblast tekuće potrošnje se takva sredstva ne smeju koristiti", objasnio je on.

Bajec je izjavio da je za obezbeđivanje kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine u ovom trenutku ključno pitanje održanja političke stabilnosti i pravljenja uređene pravne države, ali da zemlji predstoje i važne ekonomske reforme.

Bajec je kazao da postoji više važnih ekonomskih zakona koje treba doneti i koji su bitni, ne samo zbog puta ka EU, već i zbog uređivanja situacije u našoj zemlji.
"To je pre svega donošenje zakona o restituciji. Mislim da je to jedan od ključnih zakona i mislim da će biti donet u tom periodu", ukazao je on.

Što se tiče drugih zahteva, kao što je pitanje poslovnog ambijenta, borbe protiv korupcije, smanjenja sive ekonomije i veći napredak u izgradnji infrastrukture, Srbija mora, prema rečima Bajeca, da uradi nekoliko odlučujućih koraka da bi na kraju godine moglo da se evidentira da je napredak postignut.

Važno je, dodao je on, da se do kraja godine realizuju, pre svega, planovi vezani za obezbeđivanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), da se obezbedi bolji ambijent, kako bi bio ostvaren planirani obim stranih direktnih investicija, i da se zaustavi rast nezaposlenosti "za šta postoje neke indicije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: