U ovakve države ulagači i ne dolaze

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević upozorio je da će se štrajk glađu i žeđu lidera SNS-a Tomislava Nikolića negativno uticati na dolazak investitora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2011.

11:55

Default images

"Jedan od faktora investicione klime je i politički rizik i nestabilnosti koja se razvija oko slučaja štrajka glađu i žeđu Tomislava Nikolića umanjuje percepciju o opravdanosti ulaganja u Srbiju", rekao je on.

Kovačević je kazao da Srbija ionako nema dobru investicionu klimu, ali i dodao da postoje različiti ulagači i da će oni koji imaju jedinstvenu dobru priliku nastaviti da investiraju.

"Ipak, generalno sve ovo ide ka odbijanju stranih ulagača jer oni rade na duge staze, što znači da očekuju stabilnost zemlje i normalno odvijanje političkih procesa", kazao je on.

I novinar Milan Ćulibrk slaže se s Kovačevićevom ocenom da će politička nestabilnost koja je nastala ovih dana dodatno „rasterati” investitore, dodajući da oni inače sada ne bi ulagali jer im se više isplati da sačekaju izbore i da vide kakva će se vlada formirati i kakvu će ekonomsku politiku zacrtati kao svoj cilj.

On napominje da je kapital „plašljiva zverka”, odnosno da oprezno razmatra kakva je politička situacija u zemlji u koju treba da uđe, i sasvim je sigurno da samo približavanje izbora, bez obzira na to da li će oni biti na kraju ove godine ili početku naredne, samo po sebi stopira investitore.

"Nikada u predizbornom periodu strani investori ne hrle u neku državu. Njima je isplativije da sačekaju da se izbori završe, da se formira nova vlast i da vide kakva će ekonomska politika u narednom periodu biti vođena. Od toga će zavisiti hoće li stranih investitora naredne godine biti više ili će oni i dalje u širokom krugu zaobilaziti Srbiju", zaključuje Ćulibrk.

Investitora i tako 'ni od korova'

On dodaje da "stranih investora, bez kojih se zapravo Srbija ne može maći s mrtve tačke, nije bilo ni prošle godine. Naime, podaci pokazuju da su lane strane direktne investicije bile rekordno niske i iznosile manje od milijardu evra".

"Država već mesecima pregovara s Telekomom Austrija o prodaji najuspešnije državne kompanije, i to mnogo govori i tome koliko je stvarno interesovanje stranih investitora za bilo kakva ulaganja u Srbiji, tako da ova novonastala politička situacija samo dodatno komplikuje stvari i smanjuje mogućnost većih investicija", objašnjava Ćulibrk.
Po oceni ekonomiste Saše Đogovića, Nikolićev štrajk glađu i žeđu niti rasteruje niti privlači strane investitore, iz prostog razloga što njih nije bilo ni ranije, a ne dolaze ne zato što se neki političar odlučio i za takve metode političke borbe već zato što za investiranje u Srbiji nemaju osnovne uslove, bez kojih nemaju nikakvu sigurnost za svoj kapital.

"Nisu strani investitori ni do sada preterano hrlili u Srbiju", kaže Đogović i dodaje da će ovi koji su ovde, dok im se to isplati, i ostati, a oni koji imaju neke dugoročne ili srednjoročne namere da ulažu u Srbiju i dalje će opipavati puls političkih i ekonomskih prilika.

Đogović navodi da "Nikolićeva odluka neće uticati na njihovo odvraćanje od ulaganja, kao što na to ne utiče ni to da li će izbori biti vanredni ili redovni. Ono što njih odvraća od Srbije jeste nesiguran pravni ambijent, netransparentan, kao i mehanizmi njegovog delovanja, skupa i neefikasna država, birokratizovana, velika papirologija, u kojoj cvetaju mito i korupcija".

"To su osnovni stubovi odvraćanja zbog kojih investitori ne dolaze na naše tržište. Pa u drugim državama vanrednih izbora ima i po nekoliko puta ali to ne utiče na strane investore kada je sve drugo postavljeno na čvrste pravne i ekonomske osnove. Dakle, fama nije na izborima već ona treba da bude na strani stvaranja efikasnije, modernije i pristupačnije države na svim nivioma", smatra on.

Đogović ističe da i postojeće strane investicije, koje su došle u Srbiju samo zato što država daje velike subvencije, nisu došle zbog dobre i povoljne poslovne klime koja se ovde nudi već isključivo zbog sopstvene koristi koju su pronašle u subvencionisanju proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: