Novo doba saradnje sa Hrvatskom

Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak kaže da sastanak srpskih i hrvatskih građevinara označava "novo doba u odnosima između Hrvatske i Srbije".

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.02.2011.

17:17

Default images

"Ovakav poduhvat može doneti samo dobro Srbiji i Hrvatskoj i ovom širem regionu", rekao je Kuprešak u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde su se sastali predstavnici 20 građevinskih preduzeća iz Hrvatske i 23 iz Srbije.

Kuprešak je naveo da je reč o pionirskom susretu srpskih i hrvatskih građevinskih preduzeća, koji su u novembru 2010. inicirali predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović na biznis forumu u Zagrebu. On je izrazio uverenje da će u narednom periodu biti povećane investicije zahvaljujući toj saradnji.

Na sastanku u PKS su razmatrane mogućnosti zajedničkog učešća u projektima u Alžiru, Libiji, Iranu, Rusiji, bivšim sovjetskim republikama i zemljama regiona, da bi se lakše došlo do bankarskih garacija i uposlile građevinske industrije Srbije i Hrvatske, koje je značajno oslabila svetska ekonomska kriza.

Dogovoreno je formiranje radnih grupa koje će u narednih mesec dana predložiti projekte na kojima će preduzeća iz Srbije i Hrvatske zajednički nastupiti i usvojiti mere za pomoć kod sklapanja velikih poslova koje će predložiti vladama obe države.

Ambasador Hrvatske je kazao da je zbog svetske ekonomske krize došlo do "zatišja investicija" u obe zemlje i dodao da podržava parnerstvo Srbije i Hrvatske na evropskim osnovama.

On je kazao da u zemljama regiona postoji velika potreba za infrastrukturnim radovima i da srpski i hrvatski građevinari to mogu da iskoriste, naročito u oblasti putnog i železničkog saobraćaja.

Ambasador Hrvatske je rekao da Srbija i Hrvatska treba da razmišljaju i o sličnom povezivanju sa zemljama u regionu koje nisu bivše jugoslovenske republike, kao što su Bugarska i Rumunija.

Na stolu milijarde dolara poslova

Sekretar Udruženja za gradjevinarstvo u PKS Goran Rodić je kazao da će firme iz Srbije i Hrvatske zajedničkim snagama učestvovati u kapitalnim projektima, navodeći da će Alžir u narednom periodu uložiti u infrastrukturne projekte oko 100 milijardi dolara, Libija 50 milijardi, Iran 70 milijardi, a bivše sovjetske republike i Rusija više od 100 milijardi dolara.
Vrednost poslova će, prema njegovim rečima, biti i do nekoliko milijardi dolara, a realizacija bi trebalo da počne već u prvoj polovini ove godine.

Rodić je kazao da je u Srbiji registrovano oko 11.260 građevinskih preduzeća sa oko 120.000 zaposlenih ističući da građevinarstvo sa pratećim privrednim delatnostima vuče oko 46 odsto privrede, kao i da je u poslednje dve godine sektor građevinarstva zabeležio pad od 70 odsto.

Direktor Hrvatske građevinskog sektora Hrvatske gospodarske komore Rudolf Rom je rekao da je u istom periodu u Hrvatskoj u građevinarstvu posao izgubilo 20.000 ljudi i još toliko u privrednim granama koje zavise od građevinarstva.

On je istakao da hrvatski građevinari traže partnere da bi dobili velike poslove na stranim tržištima, jer država ne može da finansira velike infrastrukturne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: