Srbiju čeka novi talas poskupljenja

Poskupljenje goriva, a uskoro i električne energije dovešće do lančanog talasa poskupljenja ostalih cena i usluga, kažu ekonomisti i privrednici.

Izvor: Novosti

Sreda, 03.02.2010.

10:02

Default images

“Neminovno je da će poskupljenje goriva negativno uticati na cene ostalih proizvoda, odnosno da će se prelomiti preko leđa građana”, ističe ekonomista Vladana Hamović.

Ona objašnjava da su to osnovni inputi u proizvodnji svake robe i u proizvodnji svake usluge, pa nema kako taj izdatak drugačije da se „prebije“, nego da se na kraju prelije na krajnjeg korisnika - potrošača.
Inače, prema njenim rečima, nove cene goriva usloviće poskupljenje, jer će poskupeti i distribucija.

Prostora za rast cena hleba ima. Momir Lazić, direktor „Klasa“ i Beogradske pekarske industrije kaže da je realno očekivati da mali proizvođači odmah podignu cenu hleba zbog povećanja troškova transporta i proizvodnje. Posebno u krajevima, gde se za veknu plaćalo i po 20 dinara.

“Pratimo kretanja na tržištu i za sada nećemo reagovati, čekamo i najavljeno obaranje cena derivata u februaru”, kaže Lazić i dodaje da ukoliko se desi da troškovi prerastu njihove kalkulacije, svakako će napraviti novu računicu.

Nove cene derivata tradicionalno se prvo odraze na rast cene tovljenika, dakle žive vage, a onda i mesnih prerađevina.

“Svinje će poskupeti, što će dodatno i nas da optereti. Kada poskupi živa vaga, i naši proizvodi će”, objašnjavaju mesari.

"Imlek" i "Jabuka" prate situaciju

Rade Pribićević, direktor korporativnih poslova „Denjub fuds grupe“, u čijem sastavu posluju kompanije „Imlek“, „Bambi“ i „Knjaz Miloš„, kaže da u ovom trenutku ne planiraju poskupljenja.

“Ali, ako se nastavi trend poskupljenja osnovnih inputa, svakako da ćemo biti prinuđeni da primenimo nove, više cenovnike”, kaže Pribićević.

Dobavljači trgovinske kuće „Jabuke“, prema rečima Milene Radulović, direktora marketinga još uvek nisu korigovali cene, ali čekaju i prate situaciju na tržištu. Poskupela je, kaže, samo akcizna roba i to za iznos akcize.

“Cene povrća i voća za sada nisu menjane, a na njihovo formiranje najviše utiče kretanje ponude i tražnje”, tvrde na pijaci Zeleni venac.

Takođe, i mlekari kažu da još uvek neće menjati cenovnike, ali pojedine mlečne prerađevine već su skuplje za jedan do tri odsto. Reč je o delu asortimana prerade, nekim vrstama jogurta, pavlake i namaza iz „Somboleda“, Subotičke mlekare i „Imleka“, koje nude vodeći trgovinski lanci. Skuplji su, u proseku, za dinar, dva po pakovanju, a cene mleka dnevnog i dugotrajnog za sada su nepromenjene.

Inače, cenovnike ponovo trese i slabljenje domaće valute i neizvesnost daljeg kretanja kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: