069: Sukob ministarstva i RATEL-a

Ministarstvo za telekomunikacije zatražilo od RATEL-a da Republici Srbiji vrati pristupni kod 069 koji je početkom maja dodeljen Telenoru. RATEL odbacuje taj zahtev.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2008.

10:46

Default images

Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) je prilikom dodele koda 069 postupio na nezakonit način, odnosno, bez prethodnog postupka javnog nadmetanja, iako ih je Ministarstvo upozorilo da se time krše odredbe Zakona o telekomunikaciji, navodi se u saopštenju Ministarstva telekomunikacija.

Ministarstvo navodi da je Zakonom o telekomunikacijama propisano da se brojevi za numeraciju dodeljuju na javnom nadmetanju, pri čemu prihod od licence ide u državni budžet. Činjenica da Telenor već ima mrežu i dva pozivna broja, ne menja postupak koji je potrebno sprovesti, kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo navodi i da je RATEL odbio da postupi po mišljenju Ministarstva i da Predlog pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja javnom telekomunikacionom operatoru za povezivanje domaće telekomunikacione mreže sa telekomunikacionom mrežom druge države, uskladi sa Ustavom i drugim propisima.

"Agencija je bez dobijenog pozitivnog mišljenja i uprkos upozorenja Ministarstva, objavila u Službenom glasniku RS (br. 53/08) Pravilnik o opštim uslovima za interkonekciju javnih telekomunikacionih mreža", navodi se u saopštenju i dodaje da je Agencija bez dobijenog mišljenja Ministarstva Pravilnik o upravljanju planom numeracije za telekomunikacione mreže, objavila u Službenom glasniku.

U nalogu ministarstva koje je prosleđeno 28. maja RATEL-u je dat rok od deset dana da usaglasi, koriguje i poništi sve odluke koje je doneo, a ukoliko RATEL ne ispuni naloženo Ministarstvo je upozorilo da će po Zakonu o državnoj upravi, preuzeti poslove koje obavlja RATEL.

RATEL odbacio zahtev

RATEL je na svom sajtu objavio saopštenje kome se ističe da nakon osnivanja RATEL-a, kao regulatornog tela, državni organi imaju samo nadležnosti u najopštijim strateškim pitanjima u oblasti telekomunikacija.

"Skoro svi poslovi vezani za uređivanje odnosa u oblasti telekomunikacija povereni su RATEL-u, i to nije promenjeno usvajanjem Zakona državnoj upravi. Bilo kakva nakaradna ili neosnovana primena Zakona o državnoj upravi koja bi Agenciji uskratila nadležnosti, predstavlja grubo kršenje Zakona o telekomunikacijama, odnosno njegovo stavljanje van snage", navodi RATEL-a.

U saopštenju se dodaje da ta agencija svake godine Skupštini Srbije podnosi izveštaj o stanju u telekomunikacijama, izveštaj o svom radu kao i finansijski izveštaj i izveštaj ovlašćenog revizora.

Telenor se neće mešati u spor

Kompanija Telenor saopštila je da se neće mešati u spor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) i Ministarstva telekomunikacija, u vezi sa dodeljivanjem prefiksa 069 i nastaviće njime da raspolaže u skladu sa svojim pravima i obavezama.

"Telenor veruje da će RATEL i Ministarstvo medjusobno uspešno razrešiti sve eventualne sporne elemente ovoga slučaja", navedeno je u saopštenju u kome Telenor podseća da je "redovnom zakonskom procedurom RATEL odobrila 4. februara 2008. godine rešenje na osnovu kojeg ta kompanija dobija pravo na korišćenje mrežnog prefiksa 069".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: